Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanski bankari spremni da prepuste Libor

    Udruženje britanskih bankara (BAA) poručilo je da je spremno da ustupi odgovornost za utvrđivanje međubankarske kamatne stope Libor bude li se to od njih tražilo.

    Čelnik britanskog regulatora za finansijski sektor, Agencije za nadzor financijskih usluga FSA, Martin Vetlej objaviće krajem nedelje izveštaj s preporukama za reformu Libora, javlja BBC.

    „Budu li Vetlejeve preporuke uključivale promenu odgovornosti za Libor, Udruženje britanskih bankara to će podržati“, saopšteno je iz tog udruženja.

    BBA je zadužen za prikupljanje podataka koji se koriste za utvrđivanje Libora, ključne kamatne stope na međubankarskom tržištu koja se našla u središtu skandala kada je otkriveno da se nivoom tog ključnog finansijskog indeksa manipulisalo i da je u tome sudelovao niz vodećih banaka.

    Britanski bankarski div Barclays kažnjen je zbog višegodišnje manipulacije Liborom, a pod istragom je i niz drugih banaka.

    Očekuje se da će čelnik FSA izveštaj objaviti u petak. Već je konstatovao kako postojeći sistem više nije održiv i predložio povezivanje visine Libora sa stvarnim tržišnim podacima i uvođenje formalne regulacije.

    BBA je vodeće telo u za banarski sektor u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njegov novi izvršni direktor Entoni Braun obećao je da će vratiti poverenje u britanski bankarski sistem.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE