Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bačević: Gradnja Južnog toka počinje krajem godine

    Izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju počeće do kraja godine, kada se očekuje otvaranje pripremnih građevinskih radova, izjavio je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević.

    „Do kraja decembra obnarodovaćemo otvaranje i početak realizacije tog projekta“, kazao je Bačević, ističući da je Južni tok najznačajniji projekat koji je pred Srbijom u ovom trenutku i koji će se realizovati za dve do tri godine.

    On je naveo da će se u dogovoru s ruskim partnerima odrediti kompanije koje imaju licence i koje mogu biti nosioci poslova na teritoriji Srbije.

    „To će biti naše firme za sve poslove koji se tiču realizacije projekta unutar naše državne teritorije“, kazao je Bačević.

    Prema njegovim rečima, Ministarstvo je u obavezi da do kraja novembra sprovede sve pripremne radnje u izradi prostornih planova i druge dokumentacije koja se odnosi na stvaranje uslova za početak realizacije tog projekta.

    „Mi smo do sada uspeli da završimo više od 95 odsto prostornih planova za sve lokalne zajednice kroz koje prolazi trasa tog gasovoda“, kazao je Bačević i dodao da je ostalo da se završe dokumenta za potez Paraćin-Niš i oko razdvajanja krakova za Republiku Srpsku i za Hrvatsku.

    Nakon tog postupka, kako je naveo, potrebno je još mesec dana javnog uvida u te prostorne planove, posle čega bi se stekli uslovi da se pred vladu izađe sa zahtevom da se taj projekat proglasi strateškim projektom.

    „Sa dobijanjem statusa nacionalnog projekta na najmanju meru se svode problemi oko eksproprijacije zemljišta koja je najveći problem kada se rade veliki projekti“, kazao je Bačević.

    Ministar je objasnio da bi se tada lokalne samouprave obavezale da na svojoj teritoriji gde prolazi trasa gasovoda sprovedu eksproprijaciju, ali na načina da korisnici ili vlasnici preko čije parcele prolazi gasovod budu obeštećeni na najpravičniji načina.

    Bačević ne očekuje da bude bilo kakvih problema sa planovima koje je, kako je ocenio, odlično uradila Agencija za prostorno planiranje koja će od nove godine postati sastavni deo Ministarstva.

    Prema ranijim procenama, ukupna vrednost projekta izgradnje gasovoda Južni tok trebalo bi da bude 15,5 milijardi evra, od čega je 10 milijardi predviđeno za polaganje podvodne deonice u Crnom moru, a 5,5 milijardi za kopnene. Nosilac projekta je ruski Gasprom, a partneri su italijanska kompanija Eni, francuski EDF i nemački Vinterštal.

    Gasovod, čija izgradnja treba da počne krajem ove godine i čiji će kopneni deo prolaziti kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Grčku, Sloveniju, Hrvatsku i Austriju, prve količine gasa trebalo bi da isporuči do kraja 2015 godine, a da do 2018. dostigne puni kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa.

    Krak Južnog toka kroz Srbiju protezaće se u dužini od 411 kilometara, a procenjeno je da će njegova izgradnja koštati 1,9 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE