Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zalihe kukuruza i pšenice u SAD ispod očekivanja

    Američke zalihe kukuruza i pšenice opale su do početka septembra više nego što su trgovci predviđali, pokazao je izveštaj ministarstva poljoprivrede SAD (USDA).

    Prema proceni ministarstva, domaće zalihe kukuruza su na dan 1. septembra iznosile 988 miliona bušela (bušel = 25,4 kg). Tako su, prvi put za osam godina, zalihe ove žitarice bile niže od milijardu bušela, preneo je Rojters.

    Prethodno su mnogi očekivali višu procenu, nadajući se da je rani početka berbe kukuruza dopunio zalihe, međutim, procena ministarstva poljoprivrede je za oko 11 odsto ispod očekivanja.

    Pokazalo se da rast cena kukuruza na osam dolara za bušel ipak nije u dovoljnoj meri smanjio tražnju ni za izvoz, ni za stočnu hranu, ni za ljudsku potrošnju, kao ni za proizvodnju etanola, mada su podaci za jul i avgust ukazali na smanjenje potrošnje od 15 odsto u poređenju sa istim mesecima 2011.

    Nedavno su guverneri sedam američkih saveznih država poslali peticiju administraciji predsednika Obame da snizi nivo obaveznog udeo etanola u američkom gorivu jer se trošenjem kukuruza za proizvodnju tog goriva doprinosi višim cenama ove žitarice i tako „kažnjavaju“ uzgajivači goveda, svinja, živine, kao i proizvođači mleka na farmama.

    Predviđa se da će zbog visokih cena žitarica proizvodnja mesa u SAD biti smanjena i u ovoj i u 2013. godini.

    I današnja procena ministarstva poljoprivrede SAD da su domaće zalihe pšenice na početku septembra 2,1 milijarde bušela (bušel = 27,2 kg), bila je za sedam odsto niža nego što su trgovci predviđali.

    Jedino je procena domaćih zaliha soje bile iznad očekivanja i to za 29 odsto i iznosila je 169 miliona bušela (27,2 kg), iako je u julu i avgustu američka potrošnja te uljarice bila za 23 odsto veća nego u istim mesecima 2011.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE