Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Frankfurtski sajam bez autora iz Srbije

    Frankfurtski sajam knjiga, najveća i najznačajnija manifestacija te vrste u svetu, biće održan od 10. do 14. oktobra bez zvaničnog prisustva pisaca iz Srbije, i to zbog finansijske krize.

    Za razliku od prethodnih godina, kada je Ministarstvo kulture imalo jedan nacionalni štand, a srpski izdavači nastupali odvojeno, sada je ovaj nastup objedinjen, s tom razlikom što postoje dva kataloga; Ministarstvo kulture će prikazati katalog i izložene knjige srpskih pisaca značajnih za našu kulturu, dok će Udruženje izdavača pokazati katalog i važna izdanja iz svoje produkcije. Međutim, razlika u odnosu na prošli period nalazi se i u tome što ovoga puta na našem štandu neće biti pisaca iz Srbije koji bi govorili o svojim delima. Razlozi su, pre svega, materijalne prirode, piše „Politika“.

    Savetnik u Ministarstvu kulture za međunarodnu saradnju Mladen Vesković ističe da se postojanje dva srpska štanda na jednoj značajnoj međunarodnoj manifestaciji, jedan do drugog, loše odražava na percepciju naše zemlje.

    „Na potrebu izmene ovakvog stanja već je ranije ukazivao i izvršni realizator naših nastupa na međunarodnim sajmovima knjiga – Privredna komora Srbije. Stoga je ovoga puta odlučeno da nema barijere između nacionalnog štanda Srbije i štanda koji je zakupilo Udruženje izdavača i knjižara„, rekao je Vesković.

    Prema Veskovićevom objašnjenju, 40 metara kvadratnih nacionalnog štanda i 8 metara kvadratnih UIKS-a biće integrisana celina, jedan štand s jedinstvenim vizuelnim identitetom, s tim što će police s knjigama izdavača-članova UIKS-a biti grupisane u jednom delu štanda, proporcionalno veličini njihovog zakupa. Na ostatku štanda biće, kao i do sada, značajna izdanja naših klasika, savremenih autora, monografije od šireg kulturološkog značaja, a bez obzira na to da li je njihov izdavač član navedenog udruženja ili ne.

    Međutim, iako ove godine pomenuti srpski predstavnici na Sajmu knjiga u Frankfurtu neće biti u društvu naših pisaca, u Ministarstvu kulture smatraju da i pored toga ovaj nastup sigurno neće biti lošiji od prethodnih. Vesković to obrazlaže samom prirodom ove manifestacije, koja je više organizovana u korist profesionalaca nego u korist autora i publike. Pisci pak smatraju da će predstavljanje srpske literarne scene biti nepotpuno bez učešća autora, pre svega jer ovaj sajam predstavlja i izuzetnu priliku za lične kontakte, pa i neformalne susrete, kao i za pozive i na druge kulturne manifestacije u inostranstvu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE