Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krugman: Dinar je precenjen

    Američki ekonomista Pol Krugman, dobitnik Nobelove nagrade, ocenio je danas u Beogradu da je srpski dinar još uvek precenjen i preporučio da država podrži kupovnu moć stanovništva.

    „Srbija ima svoju valutu koja je dosta devalvirala. To generalno nije loše jer povećava konkurentnost zemlje“, rekao je Krugman koji je održao predavanju u hotelu „Hajat“.

    On je ukazao da je Srbija u specifičnoj situaciji jer nije u Evropskoj uniji, ali se makroekonomskim kretanjima stanje u zemlji ne razlikuje od stanja u perifernim evropskim ekonomijama, poput Letonije.

    Dodatna otežavajuća okolnost za podizanje konkurentnosti u Srbiji je, prema oceni Krugmana, što je skoro sav dug zemlje u evrima.

    „Da nema tog duga mogli bi da devalvirate dinar i povećate konkurentnost“, rekao je Krugman.

    Podržavanje jakog dinara je, kako je dodao, pokušaj da se odloži jačanje konkurentnosti, što je problem za zemlju koja ima veliki deficit. On je naveo primer Islanda koji je uspeo da jačanjem nacionalne valute poveća konkurentnost i privuče investitore.

    U vreme ekonomske krize, kako je predložio, država mora da podrži kupovnu moć stanovništa, jer je očigledno da mere štednje nisu dale rezultat u Grčkoj.

    Krugaman je istakao da je samo letimično imao uvid u podatke o ekonomskim pokazateljima i javnim finansijama Srbije, ali da smatra da je recept podsticanja kupovne primenjiv i u Srbiji.

    Prema rečima Krugmana, dešavanja u ekonomijama evropskih zemalja uveliko zavise od odluka Evropske centralne banke i Nemačke.

    Srbija i dalje najbolje izglede ima na evropskom tržištu, ali u robnoj razmeni treba da koristi prilike koje joj se ukažu u Aziji i drugim regionima, smatra Krugman. Kako je ocenio na konferenciji za novinare, nakon održanog predavanja, geografija je vrlo bitna pa zbog toga savetuje da se ekonomija Srbije više usmeri ka evropskom tržištu.

    Američki nobelovac održao je predavanje u Beogradu na poziv grupe srpskih biznismena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE