Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Farmeri: Nema zarade od skupog mesa

    Poskupljenje mesa u prodavnicama, nažalost ne znači da će farmeri više zaraditi. Zato ne čudi činjenica da je sve manje farmera, zainteresovanih za tov svinja.

    Za odgovor na pitanje: da li je meso skupo – nije nam neopohodna anketa među gradjanima. Nema toga kome nije preskupo. Jasno je to već na prvi pogled, u sve praznijim mesarama. Medjutim, na skupom mesu niko neće zaraditi, tvrdi dugogodišnji poznavalac problematike u svinjarstvu Momir Jovanović. On ocenjuje da trgovci neće izgubiti, ali neće ni profitirati.

    „Normalno da trgovci nisu izgubili, oni ne mogu da izgube, oni se uvek uklope, zato su oni trgovci. Ali nisu ni oni profitirali i dobili nešto posebno jer ako je rasla cena svinja i cena mesa, onda je naravno ona i u prodaji porasla i mi tu sada imamo jednu zabrinjavajuću situaciju upravo zato što se smanjuje interesovanje za tov stoke“, kaže Jovanović.

    Cena tovljenika je između 230 i 255 dinara za kilogram. Medjutim i tako visoka cena nije povećala zainteresovanost za tov. Naprotiv, sve manje farmera želi time da se bavi, upozorava Jovanović.

    „Bez obzira na visoku cenu tovljenika, tov svinja se smanjuje. To je, maločas smo to konstatovali, najgora stvar u ovoj priči. S obzirom na visoku cenu žitarica i soje, proizvođači smatraju da je tov neisplativ plašeći se uvoza i obaranja cena žive mera svinja“, objašnjava Momir Jovanović.

    Poskupljenje mesa u prodavnicama je neminovno, jer klanice pokušavaju da nadoknade gubitke u proizvodnji, tvrdi profesor Ivan Radović.

    „Poskupljenje je neminovno jer su svi inputi u proizvodnji su skočili. Na tržištu nema dovoljno tovljenika. Međutim, ja ne verujem da će to imati dobar efekat po klaničnu industriju koja pokušava ovim poskupljenjem da koliko je moguće anuira gubitak u svojoj proizvodnji“, tvrdi Radović.

    Sve manje svinja posledica je nebrige klaničara za probleme farmera. To im se sada sveti, objašnjava Radović.

    „Naravno, ovo su oni mogli i da očekuju jer se u proteklih pedesetak godina nisu ponašali kao partner primarnoj proizvodnji i sada im se to obija o glavu. Tržište odnosno potrošačka moć u Srbiji je veoma mala, a u narednom periodu će biti još manja“, opominje profesor Radović.

    Ta nebriga preradjivača prema paorima sada košta i gradjane. Mesa je sve manje i sve je skuplje, uprkos slaboj potražnji, zbog besparice. Slična situacija je i u mlečnom govedarstvu, gde su mlekare tek minimalno podigle otkupne cene koje plaćaju farmerima, ali zato nisu propustile da svoje povećane rashode prebace na gradjane.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE