Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministarka: Institucije zdravstva pomešale ingerencije

    Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da situacija u zdravstvu nije ni bolja ni lošija nego u drugim segmentima društva i naglasila da je neophodno striktnije poštovanje zakonskih odredbi u pogledu ingerencija tri institucije – Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“, RFZO i Ministarstva zdravlja jer se one često preklapaju.

    „Mislim da se sistem se negde zaljuljao i da su te institucije na vrhu piramide zdravstva malo pomešale ingerencije“, kazala je ministarka zdravlja na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu.

    Ona je navela da Institut za javno zdravlje Srbije treba da se bavi kreiranjem zdravstvene politike i potreba zdravstva, za koju je odgovorna Vlada, odnosno Ministarstvo zdravlja, a da je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) banka koja treba da realizuje programe te dve institucije.

    Ministarka zdravlja je ukazala na to da se ne poštuju u potpunosti odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju kad su u pitanju ingerencije i obaveze te tri institucije u vrhu „zdravstvene piramide“.

    Dejanović je rekla da se uvođenjem reda i striktnim poštovanjem zakona ti problemi mogu relativno brzo dovesti na „jedan neuporedivo bolji kolosek“.

    Dejanović je ponovila da će od sledeće nedelje trudnice, porodilje godinu dana od porođaja i maloletnici imati kompletnu zdravstvenu zaštitu bez obzira na to da li su njima ili članovima njihovih porodica redovno uplaćivani doprinosi za zdravstveno osiguranje.

    Ministarka zdravlja je rekla da će sve inspekcije u zdravstvenom sektoru (zdravstvena, sanitarna, farmaceutska i granična) od ponedeljka početi da rade po novoj organizacionoj šemi kako ne bi došlo do sukoba interesa i kako se ne bi došlo u situaciju da kolega kontroliše svog kolegu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE