Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šećer po nižim cenama

    Kompanija Sunoko smatra da u ovom trenutku ne postoji potreba za merom Vlade Republike Srbije da omogući bescarinski uvoz šećera.

    Intervencijom Republičke direkcije za robne rezerve stavljanjem u promet 5000 tona šećera, kao i vanredno obimnim isporukama fabrika šećera, poboljšana je ponuda u prvim danima kampanje prerade šećerne repe i u potpunosti stabilizovana tržišta ovog strateškog proizvoda. Obzirom da je sada prerada šećerne repe u punom zamahu zalihe šećera u zemlji se povećavaju svakodnevno i do kraja godine dostići će nivo koji će omogućiti stabilno snabdevanje domaćeg tržišta, bez potrebe za daljim rastom cena.

    „Uvoz dodatnih količina šećera bez adekvatnih zaštitnih carinskih mera bi se pogubno odrazio na stanje u sektoru industrije šećera uključujući i primarne poljoprivredne proizvođače. Ovakva mera bi narušila bilansnu ravnotežu i dovela do situacije da se pred narednu setvu smanje potrebe za šećernom repom i umanje mogućnosti za postizanje atraktivne cene ove unosne ratarske kulture Za očekivati je da bi ova unosna kultura smanjila svoj udeo u setvenoj strukturi sledeće poljoprivredne sezone a time bi se i dalje kreirali uslovi za dalju neuravnoteženost u proizvodnje i potrošnje, a ujedno bi se smanjila uposlenost prerađivačkih kapaciteta. Važno je, podsetiti da je prilikom uspostavljanja kvotnog režima za izvoz šećera, sa zemljama EU postignut sporazum o mehanizmima kontrole tokova šećera, kao i nivoima carinske zaštite za uvoz sirovog ili rafinisanog kristal šećera. Eventualna odluka o omogućavanju slobodnog uvoza bi mogla dovesti u sumnju validnost izdavanja certifikata o poreklu robe i dovesti u pitanje čitav aranžman o preferencijalnim uslovima za izvoz šećera u zemlje EU, što bi svakako imalo ozbiljne posledice na izvozne prihode države ,“ izjavio je Ljubiša Radenković, generalni direktor Sunoko kompanije.

    Kompanija je saopštila da je svesna sve težine posledica svetske ekonomske krize na život i standard stanovništva i kao društveno odgovorno preduzeće, a sagledavajući potrebu da u uslovima naraslih socijalnih tenzija i teških uslova života najsiromašnijih građana, dođe do stabilizacije tržišta i umirivanja trenda rasta cena prehrambenih proizvoda, učiniće vanredne napore da se obezbede da cena šećera bude u što prihvatljivijim granicama. To praktično znači da će Sunoko na tržištu ponuditi šećer u standardnom kilogramskom pakovanju papirnim vrećama po cenama nižim od onih sa kojima je direkcija za robne rezerve intervenisala na tržištu.

    „Obzirom da je Sunoko lider na tržištu šećera ova mera će svakako doprineti da se na tržištu cena stabilizuje na nižem nivou. Jasno je da će sa druge strane ovaj potez negativno uticati na poslovne prihode i finansijski potencijal preduzeća i to baš u trenutku kada su nam obaveze najveće zbog predstojeće isplate šećerne repe, energenata i drugih dobavljača,“ saopšteno je iz kompanije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE