Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Diskretna promena Apple-a pod vođstvom Kuka

    Za godinu dana koliko je prošlo od smrti Stiva Džobsa, suosnivača „Apple“-a, ta kompanija se diskretno promenila. Odbacila je neke od ne baš prijatnih osobina koje su asocirale na Džobsa i preuzela izvesne karakteristike ličnosti novog lidera Tima Kuka, ocenjuje CNN.

    Uprkos tome što je bio genije za dizajn proizvoda, Džobs nije mnogo mario za partnere ili investitore „Apple“-a. Danas je kompanija, zahvaljujući Kukovim naporima, otvorenija prema potrošačima, investitorima i političarima. 

    Novi izvršni direktor se u maju sastao s liderima kongresa u Vašingtonu da bi im rekao da je „Apple“ spreman da pojača veze sa Kapitol hilom i pokazao veću zainteresovanost za politiku u budućnosti. Ubrzo zatim ugostio je u Kupertinu ceo autobus investitora sa Volstrita, a onda im, prvi put za 17 godina, isplatio dividende kompanije u kešu.

    Čim je izbio skandal u vezi s uslovima rada u „Foxconn“-u, partnerskoj firmi u Kini, Kuk je lično obišao fabriku i dozvolio sindikatu da sprovede istragu u svim postrojenjima u Kini, obećavši da će povećati plate i stvoriti bolje radno okruženje.

    A pre samo nedelju dana Kuk je, u otvorenom pismu, korisnicima „iPhone 5“ i sistema iOS6 priznao da su nove mape koje su zamenile Google loše i izvinio se za taj propust. Izveštači su to brzo, „pokajničko“ reagovanje uporedili sa šturim, gotovo nevoljnim izvinjenjem Stiva Džobsa kada je ustanovljeno da „iPhone 4“ ima problem s prijemom signala.

    Ovim potezom „Apple“ je još jednom pokazao koliko se razlikuje od kompanije iz Džobsove ere. Kuk ostavlja utisak opuštenije i otvorenije ličnosti, kojoj je manje stalo da bude u središtu pažnje. Na Kukovu žalost, novog nenametljivog izvršnog direktora stalno porede s prethodnikom. Mnogi se plaše da mu nedostaje vizija i sposobnost da iznedri genijalni proizvod. Ali stručnjaci kažu da će se Kuk tek pokazati.

    – Najveći izazov s kojim se suočava „Apple“ nisu novi proizvodi, već kako da se uzdigne iznad legende zvane Stiv Džobs – ocenjuje analitičar Majkl Gartenberg.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE