Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Održan Forum privrednika Beča i Beograda

    Austrija je među najvećim investitorima i više od 400 kompanija iz te zemlje investiralo je do sada u Srbiju preko 8,6 milijardi dolara, rečeno je na Forumu privrednika Beča i Beograda u hotelu Metropol.

    Cilj tog foruma je, kako je istaknuto, da se uspostavi efikasnija i intenzivnija ekonomska saradnja privrednih subjekata iz Beograda i Beča.

    Zamenica gradonačelnika Beča Renate Brauner kazala je da se Beč opredelio za „proaktivni kurs“ i da je deo te strategije u ovako teškom vremenu koje će, po njenim rečima, i dalje potrajati, jačanje prekogranične saradnje i uspostavljanje ciljanih projekata u ekonomiji, infrastrukturi, energetici, zdravstvu i obrazovanju.

    Ona je naglasila da dve države, odnosno Beograd i Beč imaju dobru ekonomsku saradnju, ali da ona treba da bude još intenzivnija.

    Predsednica Privredne komore Beča Brigite Jank kazala je da se Srbija u poslednjem periodu izuzetno razvila i da je velika prednost za austrijske privrednike otvoreno tržište Rusije.

    Predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jan Braun kazao je da je ta međunarodna finasijska institucija Srbiji dala više od tri milijarde evra kredita i to pođednako u javni i u privatni sektor što nije slučaj u ostalim zemljama gde je praksa da to bude 80 odsto u korist privatnog sektora.

    Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Andrijano Martins kazao je da je u Srbiji trenutno angažovano 650 miliona evra u projekte, a da je na raspolaganju još 350 miliona evra.

    On je kazao da je Srbija napravila „važne korake napred“, ali da još dosta toga mora da se uradi, dodavši da je ekonomska situacija u ovom trenutku u Srbiji „dosta delikatna i da je stepen siromaštva u porastu“.

    Martins je naglasio da su prioriteti Srbije u narednom periodu normalizacija odnosa Beograda i Prištine, rešavanje i reforma sudstva i vidljivi napredak u borbi protiv korupcije i kriminala .

    Forum privrednika se održava u organizaciji privrednih komora Beča i Beograda i Ambasade Austrije.

    Privrednu delegaciju iz Beča predstavljaju kompanije iz oblasti turizma, bankarstva i finasija, građevinske industrije, informacione tehnologije, ljudskih resursa, franšizne industrije i izdavaštva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE