Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD: Steroidi krivi za meningitis

    Američki medicinski zvaničnici prijavili su 14 novih slučajeva gljivičnog meningitisa, povezanog sa primanjem injekcija steroida, od kojeg je u devet država obolelo 105 ljudi, dok je osmoro umrlo.

    Broj umrlih od ove bolesti porastao je na osmoro, sa sedam žrtava prijavljenih u nedelju, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

    Brzo širenje bolesti navelo je medicinske zvaničnike da obrate pažnju na rad farmaceutskih kompanija, među kojima je i „New England compoundin center“ iz Masačusetsa, čije su injekcije steroida primali gotovo svi oboleli, preneo je Reuters.

    Steroidi se najčešće koriste za ublažavanje bolova u leđima i moguće je da su ih primile hiljade pacijenata, upozorile su vlasti.

    Slučajevi obolelih od gljivičnog meningitisa, koji su primali inekcije steroida, registrovani su i u Mičigenu, Tenesiju, Virdžiniji, Floridi, Merilendu, Severnoj Karolini i Indijani, Ohaju i Minesoti.

    Ova vrsta meningitisa, inače, nije zarazna kao drugi oblici i potiče od gljivice iz plesni koja se stvara na listovima biljaka. Još nije jasno kako je ta gljivica dospela u steroidni preparat. Meningitis je oboljenje membrana koje prekrivaju mozak i kičmenu moždinu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE