Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Treba li Srbiji nuklearka?

    Srbija će 2015.godine preispitati odluku o moratorijumu na izgradnji nuklearne elektrane, izjavio je nedavno predsednik SANU akademik Nikola Hajdin.

    Tom izjavom ponovo se otvora priča o mogućnosti da se na ovim prostorima gradi nuklearna elektrana, iako smo se nakon Fukušime radovali što je nema na našoj teritoriji. Stučnjaci su tada upozorili da za radost nema mesta jer Srbija u svom okruženju ima čak 15 nuklearnih elektrana te bi posledice svake eventualne havarije vrlo brzo, najviše za jedan sat, stigle do nas noseći sa sobom i sve što jedan nuklearni akcident može da proizvede.

    Grupa profesora Naučnog instituta “ Vinča“ već dvadesetak godina pokušava da utiče na ukidanje moratorijuma, koji je još nekadašnja SFRJ uvela posle apokaliptične nesreće u Černobilu 1986. godine.

    S druge strane su ekolozi, koji tvrde da nam nuklearka nije potrebna jer bi naše tlo dovela na rub katastrofe, kako zbog radijacije tako i problema sa skladištenjem opasnog radioaktivnog otpada.

    Nakon izjave akademika Hajdina nastaviće se sporenje naučnih radnika i ekologa, a realno, Srbija nije ni blizu, čak i kada bi ukinula moratorijum, da izgradi nukelarku na svojoj teritoriji jer bi to trajalo najmanje 15 godina i trebalo bi mnogo novca.

    Naime, računica nuklearaca je jasna: izgradnja nuklearne elektrane, poput one u Krškom, koja je smatra starijom, košta oko dve milijarde dolara.

    Pored toga ona godišnje proizvede 500 kubnih metara niskog i srednjeg radioaktivnog otpadnog materijala koji se negde mora skladištiti, a izgradnja skladišta ili transport u neku drugu državu je, takođe, veoma skupo.

    Veliko je i pitanje da li u Srbiji treba razmišljati o ukidanju moratorijuma na izgradnju nukleranih elektrana to u trenutku kada su skoro sve evropske države, koje ih imaju, odlučile da ih ugase odmah nakon zemljotresa i cunamija u Japanu. 

    Jer, nukelarne elektrane u Evropi, i pored toga što prolaze kroz rigorozne mere ispitivanja i održavanja, ne bi izdržale ozbiljan zemljotres pa se ne znaju ni posledice potresa ili nekog druge prirodne nepogode.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE