Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija prva po broju firmi u jugoistočnoj Evropi

    Srbija je pretekla Bugarsku i zauzela prvo mesto na najnovijoj listi 100 vodećih kompanija u jugoistočnoj Evropi (SEE) u 2011, koju je objavila onlajn agencija poslovnih vesti i analiza za jugoistočnu Evropu SEENews.

    Agencija je sastavila tri glavne liste – 100 vodećih kompanija, 100 vodećih banaka i 100 vodećih osiguravajućih kuća u zemljama SEE. Na ovogodišnjem, petom rangiranju koje je obuhvatilo najuspešnije kompanije, registrovane u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kosovu i Metohiji, Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji, Srbija ima 14 predstavnika, prema 11 na prošlogodišnjoj listi.

    Na devetom mestu je „Nafta industrija Srbije“ kao najuspešnija srpska kompanija u 2011. Na listi su i „JP Elektroprivreda Srbije“ na 21. mestu, „Telekom Srbije“ (34), „JP Srbijagas“ (39) i „Železara Smederevo“ (41).

    Za razliku od 100 vodećih kompanija u jugoistočnoj Evropi, listom najvećih srpskih kompanija dominira elektroindustrija sa tri predstavnika, za kojima slede dve kompanije iz sektora nafte i gasa i dve iz trgovinskog sektora. Na listi 100 vodećih banaka u SEE u 2011. Srbija ima 16 predstavnika, manje od 18 u 2010, kada je delila prvo mesto sa Bugarskom, zbog čega je na najnovijem rangiranju pala na četvrto mesto.

    Najveća srpska banka, „Banka Intesa“, zauzela je 20. poziciju na listi. Ostale vodeće srpske banke u rangiranju za 2011. su „Komercijalna banka“ (29), „Unikredit banka Srbija“ (39), „Raiffeisen banka“ (40) i „Societe genreale Srbija“ (42). Srbija ima 11 predstavnika na listi 100 vodećih osiguravajućih kuća za 2011. „Dunav osiguranje“ je najbolje rangirana srpska osiguravajuća kompanija koja je zauzela deveto mesto, a za njom slede „Delta generali osiguranje“ (14), „DDOR Novi Sad“ (16), „Wiener Stadtische osiguranje“ (35) i „Uniqa neživotno osiguranje“ (48.).

    Agencija Seenews je saopštila da je 2011. prvi put uključeno istraživanje za Tursku i Grčku, čime je stvorena mogućnost da se kompanije iz tih dveju zemalja u budućnosti nađu na listama vodećih 100, izjavila je glavna urednica u agenciji Mira Karadžova. Ekonomije SEE su prošle godine izašle na put oporavka, nastojeći da pobede izazove koje im pričinjava slaba tražnja njihovih izvoznih proizvoda u evrozoni, njihovom glavnom trgovinskom partneru, ukazao je Seenews. Pokazatelji kompanija na listi 100 vodećih pružaju jasan dokaz o njihovom stabilnom, mada i dalje teškom napretku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE