Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za mesec i po preko 668 miliona evra kredita za likvidnost

    Poslovne banke su privredi u Srbiji za mesec i po odobrile više od 668 miliona evra kredita za održavanje likvidnosti sa subvencionisanom kamatom, objaviilo je srpsko ministarstvo finansija i ekonomije.

    Kako se ističe u saopštenju, zbog velike tražnje privrednika na predlog Ministarstva finansija i privrede, iz budžeta je za subvencionisanje kamata izdvojena dodatna milijarda dinara, tako da su ukupna sredstva za taj program u 2012. povećanja na 1,3 milijardi dinara.

    Izmenama uredbe je precizirano i da iznosi pripadajuće subvencionisane kamate za 2012. godinu, koje banke potražuju za velika preduzeća, ne sme prelaziti 50 odsto ukupnog potraživanja za subvencionisanu kamatu za sve vrste plasmana u ovoj godini.

    „Na taj način podstičemo banke da svoja sredstva usmere više ka preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima“, ističu u Ministarstvu finansija i privrede Srbije.

    Od 1. septembra, odnosno od početka sprovođenja Uredbe o subvencionisanju kamate na kredite za likvidnost, obrtna sredstva i finansiranje izvoznih poslova, banke su odobrile 534 miliona evra kredita s deviznom klauzulom, dok je dinarskih kredita odobreno u iznosu od 134 miliona evra.

    Od ukupno 668 miliona evra kredita, na nove plasmane otpada 400 miliona evra kredita (60 odsto), refinansirano je 188 miliona evra kredita (28 odsto), a za izvozne poslove odobreno je 80 miliona evra kredita (12 odsto).

    Mala preduzeća učestvuju u ukupnom iznosu odobrenih kredita sa 22, odsto, srednja sa 23 odsto, a velika sa 55 odsto.

    Program kredita za likvidnost sa subvencionisanom kamatom pokrenulo je Ministarstvo finansija i privrede radi održavanja likvidnosti privrede. Država subvencioniše kamatnu stopu na bankarske kredite sa pet odsto i za dinarske i za kredite s valutnom klauzulom.

    Tako privrednici za dinarske kredite za likvidnost, kako se ističe, imaju godišnju kamatnu stopu u visini referentne stope NBS, a za devizne evro kredite maksimalnu kamatu do 3,5 odsto godišnje.

    U program subvencionisan kredita za održava nje likvidnosti uključilo se 24 banke koje rade u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE