Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Elektrodistribucija Kosova prodata Turcima, privedeno 66 demonstranata

    Kosovska vlada je danas prodala turskom konzorcijumu „Čalik and Limak“ elektrodistributivnu mrežu za 26,3 miliona evra, a pojedini građani dočekali su tu odluku demonstracijama ispred sedišta vlade u Prištini. Kosovska policija privela je 66 demonstranata koji su danas pokušali silom da uđu u zgradu kosovske kako bi sprečili potpisivanja ugovora.

    U protestima su bili i pripadnici opozicionog pokreta Samoopredeljenje.

    Nekoliko stotina demonstranata pokušalo je da blokira sedište vlade u centru Prištine, uzvikujući „lopovi“, ali su specijalne policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracija sklonile okupljene od zgrade koristeći povremeno i sprejeve sa suzavcem. Tom prilikom je povređeno devet policajca i 10 demonstranata.

    Policija je navela da su policijske jedinice bile prisiljene da intervenišu kako bi sprečile „nasilje oko 150 demonstranata“ i da je poliicja koristila samo nephodnu silu i sprej.

    Privedeni su po skraćenoj proceduri izvedeni pred Sud za prekršaje. Policija je saopštila da okupljanje pred zgradom vlade nije bilo najavljeno i da demonstranti nisu imali dozvolu policije.

    „Čalik and Limak“ je za elektrodistributivnu mrežu koja je nekada bila sastavni deo Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK) i koja opslužuje oko 400.000 korisnika, ponudio najveću cenu.

    Samoopredeljenje, ali i druge opozicione partije, tvrde da je cena izuzetno mala za tako veliku kompaniju u čiju modernizaciju je poslednjih godina uloženo oko 200 miliona evra.

    Odgovarajući na optužbe, ministar za privredni razvoj Kosova Besim Bećaj kazao je da je turska kompanija izabrana za kupca nakon tendera na kojem je ponudila najviše novca, kao i da je najviša ponuda bila glavni kriterijum za izbor kupca.

    Bećaj je na sednici parlamenta, koji danas zaseda, izjavio da će Turci na osnovu ugovora u modernizaciju elektrodistribucije morati da ulože 300 miliona evra u narednih 15 godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE