Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koje su to najveće IT kompanije u regionu?

    Najveća kompanija Adriatic regije iz sektora informatičke tehnologije (IT) po prihodu ostvarenom u 2011. godini ostala je zagrebačka M San Grupa, s ostvarenih 246 miliona evra, pokazuju objavljeni rezultati istraživanja koje konsultantska kompanija IDC Adriatics priprema treću godinu zaredom.

    Adriatic regija u ovom istraživanju obuhvata IT tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije, a istraživanje je pokazalo kako je sto najvećih IT kompanija po prihodu u toj regiji prošle godine ostvarilo ukupne prihode od 2,53 milijarde evra te su zapošljavali nešto više od 13 hiljada radnika.

    U odnosu na godinu pre, njihovi su ukupni prihodi povećani za 2,2 posto, dok je istovremeno broj zaposlenih smanjen za 1,4 posto. Najveća kompanija po prihodu, navode iz IDC Adriatics, ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sedištem u Zagrebu s ostvarenih 246 miliona evra prihoda, a među prvih pet su još i Comtrade Grupa iz Beograda, slovenačka Avtera, IBM i regionalni sistem integrator S&T Group.

    Nakon umerenog rasta zabeleženog u 2010. godini, navode iz IDC Adriatics, vodeće kompanije u regije ostvarile su skromno povećanje prihoda i u prošloj godini. Ali, dodaju, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija preduzeća „snažno variraju, odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog preduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uslova poslovanja“.

    Posmatrano prema pojedinačnim kategorijama unutar IT sektora, u kategoriji regionalnih i lokalnih informatičkih kompanija, pružatelja IT usluga i proizvođača softvera vodeće tri kompanije ostale su, kao i godinu ranije, ComTrade Group, S&T Group i Asseco SEE, dok je na četvrto mesto uskočio hrvatski Combis.

    Među distributerima IT opreme vodeća kompanija je M San Grupa, a slede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada, dok lestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda ponovo predvodi Eurotrade iz Rovinja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE