Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka i ‘trojka’ dogovorile većinu mera štednje

    Grčka i njeni međunarodni finansijeri postigli su dogovor o većini mera štednje i reformi potrebnih da bi ta zemlja na ivici bankrota dobila novu pomoć, objavili su kreditori nakon posete grčkom glavnom gradu.

    Nakon višemesečnih teških pregovora čini se da su Atina i predstavnici Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda blizu sveobuhvatnog sporazuma kojim bi se izbegao grčki bankrot, iako obe strane priznaju da su neka pitanja još otvorena.

    „Dogovorili smo se o većini temeljnih mera nužnih za nastavak reformi“, objavila je trojka predstavnika MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke.

    Po njihovim rečima, razgovori o preostalim spornim pitanjima, a grčki dužnosnici tvrde da je reč o reformi tržišta rada, nastaviće se sa željom da se sporazum postigne u idućih nekoliko dana. Dodaju da će razgovarati i o pitanju finansiranja.

    Inspektori trojke juče je trebalo da odu iz Atine kako bi na dvodnevnom samitu EU-a koji počinje danas čelnicima Unije preneli informacije. Na samitu će se, piše Reuters, osećati strah za grčku sudbinu, iako Grčka nije tema razgovora.

    Grčki funkcioneri izrazili su nadu da će ta zemlja uskoro dobiti sredstva koja će joj pomoći da se održi na površini i izbegne izlazak iz evrozone. Prema najnovijim studijama izlazak Portugalije, Grčke i Španije iz evrozone koštao bi oko 17 hiljada milijardi evra, a grški građani nezadovoljni merama štednje otpočeli su nov generalni štrajk.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE