Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I pored izmene zakona, bez PayPal-a u Srbiji

    Novi zakon o deviznom poslovanju, koji će značajno pospešiti elektronsku trgovinu preko Interneta, biće usvojen krajem novembra. Prema određenim izvorima nove zakonske mere ipak neće omogućiti korišćenje PayPal-a čiji je dolazak nedavno najavljivan za narednu godinu.

    Kako je najavio državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić, zakonski nacrt u javnoj raspravi i tokom novembra biće upućen u skupštinsku proceduru, posle koje ubrzo sledi usvajanje i stupanje na snagu.

    U pauzi javne rasprave o predlogu izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju, koji je organizovao Centar za razvoj Interneta, Senić je novinarima rekao da će u novom zakonu biti ukinute mnoge birokratske procedure.

    Ukinut je čitav Devizni inspektorat u Ministarstvu finansija i sve one obaveze koje su korisnici imali prema deviznom inspektoratu, objasnio je Senić i dodao da su ostale jedino neke nadležnosti Narodne banke Srbije, kada je reč o deviznom poslovanju.

    Cilj je da se od naredne godine domaćim pravnim i fizičkim licima olakša elektronska trgovina na Internetu, da nemaju velike prepreke u tom poslu, objasnio je državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

    „Velika je stvar što Ministarstvo finansija i privrede priprema izmene Zakona o računovodstvu, čime će omogućiti funkcionisanje elektronskih faktura i to je ključna stvar u funkcionisanju elektronskog poslovanja„, naglasio je Lazarević i dodao da je potrebno doneti niz podzakonskih akata da bi elektronsko trgovanje bilo lakše i brže.

    Zoran Torbica iz Centra za razvoj Interneta upozorio je da izmenama Zakona o deviznom poslovanju i dalje postoji „crvena linija“ koja nije pređena, a to je da pravna i fizička lica i dalje ne mogu da imaju otvoren devizni račun u inostranstvu i neće moći da koriste „Pay Pal“ za elektronsko trgovanje preko Interneta.

    Hrvatska je 2009. potpuno liberalizovala devizno poslovanje na Internetu i nije se desio odliv deviza iz te zemlje, ali je zato njihova Internet industrija zabeležila rast od preko 50 odsto, naveo je on. Navodeći da prema rezultatima pojedinih istraživanja Srbija može godišnje da prihoduje više od šest milijardi evra od Internet trgovine, Torbica je istakao da za razvoj usluga preko interneta nisu potrebna ulaganja, već samo liberalizacija propisa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE