Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Sremskoj Kamenici petoro zaraženo hepatitisom C

    U Vojvodini je do sada registrovano petoro obolelih od hepatitisa C. Pošto su svi oni svojevremeno lečeni na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, u toj ustanovi su u toku epidemiološka ispitivanja i drugih pacijenata koji su u njoj boravili u isto vreme.

    Ovo je u utorak, povodom informacija o pojavi epidemije hepatitisa C u Vojvodini, saopštio pokrajinski Institut za javno zdravlje. Prema rečima dr Vladimira Petrovića, direktora tog instituta, pet do sada registrovanih slučajeva otkriveno je od decembra prošle do jula ove godine, a sumnja da je reč o epidemiji prijavljena je republičkom Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

    – Pacijenti sa kliničkim znacima žutice lečeni su u više bolničkih ustanova u Vojvodini, ali im je zajednička ustanova lečenja bio Institut za onkologiju, pa otuda i epidemiološka ispitivanja u toj ustanovi – dodao je Petrović.

    Virus hepatitisa C se, inače, prenosi isključivo preko krvi, inkubacija traje šest meseci, a na testiranje u Sremsku Kamenicu je, prema rečima direktora Instituta za onkologiju prof. dr Dušana Jovanovića, pozvano oko 300 bivših pacijenata.

    – Prva grupa od njih devedesetak već je testirana – izjavio je Jovanović u utorak za „Novosti“. – Ostali će biti narednih dana, kada će biti poznati i rezultati. Na našem institutu, inače, trenutno nema obolelih od hepatitisa C.

    Svi se već leče

    Suprotno informacijama koje su se mogle čuti prethodnih dana, niko od obolelih od hepatitisa C nije hospitalizovan u Klinici za infektologiju te zdravstvene ustanove. Oni su iz drugih vojvođanskih gradova tamo se i nalaze na lečenju – kaže Jelena Jurišin, portparol Kliničkog centra Vojvodine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE