Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šlog 3. uzročnik smrtnosti u Srbiji

    Uoči svetskog Dana borbe protiv moždanog udara neurolozi apeluju da je Srbiji hitno potreban veći broj jedinica za moždani udar zbog enormnog porasta broja obolelih.

    U Srbiji na svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar a svakog sata jedna osoba umre od posledica šloga.

    Moždani udar prvi je uzrok smrtnosti kod žena i drugi kod muškaraca. Svake godine više od 25.000 ljudi u Srbiji doživi moždani udar od kojih je svaki četvrti mlađi od 40 godina.

    Pušenje, dijabetes i pre svega nelečen povišeni pritisak vode u nesreću, a i nebriga o zdravlju jedan je od uzroka.

    „Jedan od uzroka je i zdravstvena neprosvećenost, ali ulogu ima i naša primarna zdravstvena zaštita koja takvim pacijentima ne pridaje dovoljno pažnje, ne sugeriše redovne preglede i kontrole kojima bi se povišen pritisak otkrivao, a zatim lečio“, smatra Dejana Jovanović, neurolog Urgentnog centra.

    Moždani udar je velika nesreća i izazviva teške posledice. Pacijent može da ostane potpuno ili delimično nepokretan, ne može da govori, dobija epileptične napade, postaje dementan. Rehabilitaciju je važno započeti što pre. Za oporavak je neophodna pomoć tima stručnjaka.

    „Rehabilitacija nažalost može da traje godinama i zahteva učešće kako lekarskog tima, terapeutskog tima, pacijenta i njegove porodice“, kaže Ranka Krunić Protić, Zamenica direktora Klinike za fizikalnu medicinu KCS.

    I dok je u poslednjoj deceniji broj pacijenata sa moždanim udarom u Srbiji narastao za 100 procenata, u razvijenim zemljama Evrope umanjen je za čak 42 odsto zahvaljujući programima prevencije, aktivnom lečenju faktora rizika i dobro organizovanoj mreži jedinica za moždani udar.

    „Mi smo svedoci toga da bogate zemlje mnogo više vode računa o novcu nego siromašne. Nije čudo što prave sofisticirane jedinice za moždani udar, kad je izračunato da zahvaljujući njima imaju 13 odsto manje slučajeva invaliditeta i 20 odsto manje smrtnih slučajeva od posledica šloga“, objašnjava Ljiljana Beslać Bumbaširević, načelnica Odeljenja urgentne neurologije Urgentnog centra.

    Od moždanog udara trećina obolelih umre, trećina preživljava sa teškim invaliditetom. Lečenje samo jednog težeg pacijenta prema svetskim standardima kosta i do 250.000 dolara.

    Zato ova bolest nije samo zdravstveni već i socioekonomski problem, a moždani udar se može sprečiti. Srbiji je zato hitno potreban aktivan rad na prevenciji i više jedinica za moždani udar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE