Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svinjama bolje ali meso poskupljuje

    Od sledeće godine će svinje na evropskim farmama biti zadovoljnije, ali će potrošači svinjetine plaćati veću cenu.

    Neki stočari će čak bankrotirati usled rasta troškova izazvanih novim propisima za gajenje svinja i poskupljenjem žitarica za prehranu životinja.

    Od 1. januara u 27 članica Evropske unije (EU) na snagu stupa zabrana upotrebe metalnih obora za prasne krmače, 11 godina pošto su evropski parlamentarci izglasali taj zakon, prenela je novinska agencija Rojters.

    Stočari koriste metalne boksove sa uklještenjima na velikim farmama kako bi se izborili sa haosom u vreme hranjenja i sa agresijom medju svinjama. Međutim, borci za zaštitu prava životinja tvrde da krmače pate zbog toga što su odvojene od drugih pripadnika svoje vrste i da se često povredjuju.

    Dok neki pozdravljaju zabranu upotrebe metalnih obora, drugi upozoravaju da će visoki troškovi primene tog zakona dovesti do bankrota nekih uzgajivača, a zatim i smanjenom proizvodnjom i višim cenama evropskih specijaliteta od svinjetine, kao što su nemačka i španska vrsta kobasica, „vurst“ odnosno „čoriso“, kao i italijanska pršuta.

    „Uvodjenje zabrane će značajno uticati na cenu svinjetine i izazvati probleme toj industriji“, upozorio je predsednik francuskog udruženja proizvodjača svinjetine FNP, Žan-Mišel Ser, dodajući kako se procenjuje da će zabrana u Francuskoj povećati troškove u tom sektoru za 650 evra po svinji, pri čemu su tamošnji uzgajivači već ionako na granici gubitaka.

    Stočari u EU su 2010. proizveli rekordnih 22,7 miliona tona svinjetine, nešto iznad 20 odsto ukupne svetske proizvodnje. To je čak dvostruko više od količine proizvedene u Sjedinjenim Američkim Državama, ali daleko manje od kineske proizvodnje od 51 miliona tona, pokazali su podaci EU i SAD.

    Ove godine uvedena zabrana gajenja kokoši nesilica u kavezima je u nekim evropskim zemljama već rezultovala udvostručenjem cene jaja.

    Procenjuje se ipak da svinjetina verovatno neće poskupeti u toj meri zato jer taj sektor ima veći kapacitet da apsorbuje povećanje troškova kroz svoj preradjivački lanac, a potrošači lako mogu da se okrenu drugim jeftinijim vrstama mesa kao što je piletina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE