Domaći putari na autoputu do Ljiga

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Domaći putari na autoputu do Ljiga

  Vlada Srbije uplatiće danas avans azerbejdžanskoj firmi Azvirt u iznosu većem od 60 miliona evra kako bi domaći građevinari mogli da se uključe u gradnju autoputa od Ljiga do Preljine na Koridoru 11, izjavio je ministar građevine Velimir Ilić.

  “Taj novac će biti infuzija za oživljavnaje srpskih putara”, rekao je Ilić otvarajući sedmi Međunarodni sajam investicija i nekretnina BELRE koji se održava na Beogradskom sajmu.

  Ilić je rekao da je na Koridoru 11 kod Ljiga i Gornjeg Milanovca već otvoreno pet gradilišta s obzirom da je na sednici vlade u subotu rešeno pitanje PDV-a, carine, eksproprijacije, ali i drugi problemi koji su kočili realizaciju tog projekta.

  On je kazao da je sad obezbeđen i avans i da je gotova građeivnska dozvola. Ilić je rekao da je započeta izgradnja dva tunela kod Ljiga i Gornjeg Milanovca.

  Govoreći o ponudi kineskih kompanija da učestvuju u građi Korodora 11 od Beograda do Ljiga, ministar je naveo da će na sledećoj sednici ove nedelje vlada potvrditi izbor najpovoljnijeg kineskog ponuđača za gradnju autoputa od Obrenovca do Ljiga, izuzev deonice Ub – Lajkovac koju već grade domaći građevinari.

  Prema rečima minsitra, jedna kineska kompanija ponudila je da gradi deonice od Obrenovca do Ljiga za cenu od 5,8 miliona evra po kilometru, što je za oko dva miliona evra jeftinije od azerbejdžanske firme Azvir koja gradi od Ljiga do Preljine. Ilić je rekao da ćemo dobiti od kineske Eksim banke veoma povoljan kredit sa kamatom ispod tri odsto.

  On je kazao da se priprema i javno privatno partnerstvo sa Kinezima za građnju autoputa od kineskog mosta u Beogradu do Obrenovca, u okviru koga će biti izgrađen veliki most na Savi i Surčinska Petlja.

  “Krenuli smo Koridor 11 da gradimo punom parom i već otvorili pet gradilišta”, naglasio je Ilić podsetivši da je rok za autoput od Beograda do Preljine 38 meseci. On je dodao da se priprema i dokumentacija za gradnju autoputa od Preljine do Pojata.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE