Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oštar pad potrošnje u Španiji nakon podizanja PDV-a

    Promet u trgovini na malo u Španiji pao je u septembru po najvišoj stopi u poslednjih najmanje šest godina jer je potrošnji građana novi udarac zadalo nedavno povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV).

    Kalendarski prilagođen promet pao je za 10,9 odsto u poređenju s istim mesecom godine ranije, objavila je španska kancelarija za statistiku. Time je pad na godišnjem nivoui snažno ubrzao, s obzirom da je u avgustu smanjen za dva odsto, pokazuju revidirani podaci statističke kancelarije.

    Reč je o najvećem padu prometa od juna 2006. i 27. uzastopnom mesečnom padu. Odražava tešku situaciju u ekponomiji koja muku muči s drugom po redu recesijom u poslednje tri godine i hronično visokom nezaposlenošću.

    Španija je u recesiji od prvog tromesečja ove godine i najverovatnije se neće vratiti na rast pre kraja 2013. godine, govore procene tamošnje vlade koje većina ekonomista smatra preoptimističnim.

    U avgustu je Španija zabeležila najveću nezaposlenost u EU od 25,1 odsto, prema podacima EU-a.

    Očekuje se da će nezaposlenost dodatno rasti budući da je visok budžetski manjak prisilio vladu u Madridu da uvede stroge mere štednje i podigne poreze kako bi umirila tržišta i uverila ih da može zauzdati državne finansije. Vlada je 1. septembra podigla glavnu stopu PDV-a za tri postotna boda, na 21 odsto.

    „Očito nema znakova popuštanja krize. Najnovije brojke o prometu svedoče o oštrom padu i sugerišu da domaća potražnja neće biti ni blizu nivoima koje prognoziraju u vladi“, kaže ekonomista u banci Nomura Silvio Peruco.

    Očekuju se da će preliminirani podaci o BDP-u, na rasporedu za objavljivanje u utorak, pokazati da je španska ekonomija u trećem tromesečju smanjeno 0,4 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, najvećim delom zbog pada potrošnje građana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE