Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uragan „Sendi“ zaustavlja nuklearke

    Deo nuklearne elektrane u Indijan pointu, oko 70 kilometara severno od Njujorka, zatvoren je sinoć u 22.45 po lokalnom vremenu usled problema sa spoljnom električnom mrežom zbog uragana „Sendi“, saopštila je „Energetska korporacija“, koja upravlja centralom.

    Kompanija je naglasila da ni zaposleni ni javnost nisu u opasnosti. Najstarija američka nuklearka „Oyster Creek“ kod Nju Džerzija već je bila van pogona zbog obnavljanja goriva.

    Ali zbog povećanja nivoa vode u postrojenju, koje se nalazi uzalivu Barnegat, nateralo je nadležne da proglase „neobičan događaj“ oko 19 sati uveče. Dva sata kasnije proglašeno je „stanje pripravnosti“, drugi stepen uzbune na skali od četiri u sistemu uzbunjivanja.

    Zvaničnici su saopštili da očekuju da se voda povuče u Oyster Creek-u i da je ova nuklearka, koja je puštena u pogon 1969. a biće zatvorena 2019, potpuno bezbedna i da objekat može da izdrži uraganske vetrove.

    Situacija je bezbedna u Indijan pointu, Oyster Creek-u i svim drugim američkim nuklearkama, saopštila je Nuklearna regulatorna komisija.

    Zvaničnici dodaju da su američke nuklearke tako građene da mogu da „izdrže“ uragane, udare aviona i druge slične nesreće, ali da propisi nalažu njihovo zatvaranje u slučaju da su izložene uraganskim vetrovima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE