Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kravčenko: Novo postrojenje Rafinerije za evro kvalitet

    Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je danas da će novo postrojenje Rafinerije Pančevo, koje će NIS pustiti u rad u četvrtak, omogućiti da se i kod nas proizvodi gorivo evro kvaliteta, kao i da se zadovolje domaće potrebe i izvoze derivati u države regiona.

    Kravčenko je u intervjuu za današnje „Novosti“ istakao i da je program modernizacije rafinerijske prerade u Pančevu najkrupniji investicioni projekat u modernoj istoriji srpske ekonomije.

    „Ispunili smo obećanje koje smo dali 2009. godine. Završena je modernizacija prerađivačkog kompleksa koja je trajala više od dve godine i koštala 500 miliona evra“, kazao je Kravčenko, ističući da su investicije u razvoj prioritet poslovanja NIS-a.

    Kravčenko je istakao da gorivo koje se i sada proizvodi u Rafineriji Pančevo odgovora svim normama propisanim u Srbiji, ali da će puštanjem u rad novog postrojenja, NIS u potpunosti preći na proizvodnju goriva koje će odgovarati najstrožim standardima – evro 5.

    „Siguran sam da ćemo do kraja godine dobiti evropski sertifikat. Samim tim, sva pitanja koja se odnose na kvalitet goriva biće uklonjena“, istakao je generalni direktor NIS-a.

    On je naglasio i da, od sada, Srbija može ne samo da samostalno obezbedi nacionalno tržište gorivom visokog kvaliteta, već i da izvozi derivate u države regiona, pre svega u BiH, Bugarsku i Rumuniju.

    Ističući da se modernizacija Rafinerije Pančevo nastavlja, Kravčenko je dodao da se trenutno privodi kraju izrada studije izvodljivosti za drugu fazu modernizacije u okviru koje se planira izgradnja kapaciteta za preradu teških ostataka, kao i da će se u Rafineriji Novi Sad naredne godine započeti izgradnja fabrike za proizvodnju baznih ulja, vrednosti oko 100 miliona evra.

    Generalni direktor NIS-a istakao je da je kompanija fokusirana na širenje poslovanja u regionu, kao i na razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i van njenih granica.

    Na pitanje da li će se nastaviti trend snižavanja cene goriva, Kravčenko je odgovorio da se cena goriva formira u skladu sa regionalnim trendovima i nizom drugih faktora, ističući da postoji mogućnost da se posredno utiče na cenu jer je NIS vertikalno integrisana kompanija, kako bi se cene održale na nivou nižem od proseka u regionu.

    Upitan koliko je kriza umanjila promet goriva u Srbiji, Kravčenko je istakao da se tržište derivata u Srbiji smanjilo, ali da se udeo NIS-a na njemu, kao i obim maloprodaje, povećao u poređenju sa periodom od devet meseci 2011. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE