Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Press Media Summit: Neophodna regionalna integracija medija

    Na trećem Press media samitu koji je danas održan u Beogradu ocenjeno je da je u štampanim medijima neophodna regionalna integracija i predloženo da se osnuje Balkanska asocijacija medija.

    Da u regionu ne treba da postoje granice kada je u pitanju saradnja medija, mišljenja je generalni direktor „Adria medija“ Aleksandar Tojč. On je kazao da sve države u regionu treba da se trude da ne postoje granice i da sarađuju bez problema kao i da je to pitanje efikasnosti.

    Govoreći o trenutnoj situaciji u štampanim medijima, glavni urednik nedeljnika „Vreme“ Dragoljub Žarković rekao je da je ona loša i da je to posledica krize koja pogađa sve, a posebno tu vrstu medija u regionu.

    „Saradnja se uspostavlja tamo gde postoje interes ili pare. Kriminalnci nikada nisu prestajali da sarađuju, onda je krenula estrada, pa se sada snimaju sitkomi u kojima glume i hrvatske i srpske ekipe, ali tamo gde se prodaju politika i kultura, to jako treško ide i to će tek da dođe sa nekim temeljnim političkim pomirenjem, za jedno 35 godina“, ocenio je Žarković. Prema njegovim rečima, ideja samita je upravo da se uspostave odnosi u regionu.

    Govoreći o medijima u regionu, glavni urednik „Večernjih novosti“ Manojlo Vukotić istakao je da su mediji u regioni jedni o drugima površno informisani i da region ne figurira mnogo u domaćoj štampi, osim turističkih reportaža i izveštavanja sa sportskih dešavanja.

    Vukotić je predložio da se nakon samita oformi Balkanska asocijacija medija, ali i da udruženja novinara i asocijacije bivških republika upute svojim vladama zahtev i apel za slobodnu prodaju štampanih izdanja i obezbede slobodan protok informacija.

    Glavni urednik „Dnevnog avaza“ iz Bosne i Hercegovine Fadil Mandal rekao je da je to tržište otvoreno za medije iz regiona i dodao da se u Sarajevu mogu naći štampani mediji iz Hvratske, ali i Srbije.

    Direktor Color Pres grupe Robert Čoban kazao je da tek sa velikim tržištem u koje spadaju sve bivše republike Jugoslavije može da se očekuje održivo poslovanje na duže staze.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE