Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trgovinski deficit Srbije 5,3 mlrd dolara

    Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih devet meseci ove godine bio je 5,63 milijarde dolara, što je 1,1 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

    Kako je saopštio Republički zavod za statistiku izvezeno je robe u vrednosti od 8,19 milijardi dolara, što čini smanjenje od 7,4 odsto u odnosu na isti period lane, a uvezeno je za 13,82 milijarde, što je manje za 4,9 odsto.

    Pokrivenost uvoza izvozom je bila 59,3 odsto, i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 60,9 odsto.

    U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bile su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Rumunija i Ruska Federacija. U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bile su Nemačka, Ruska Federacija, Italija, Kina i Madjarska.

    Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.

    Drugi po važnosti partner Srbije jesu zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od oko milijardu dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvoždja i čelika.

    Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama – Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Od ostalih zemalja, u prvih devet meseci tekuće godine ističe se i suficit sa Rumunijom i Slovačkom.

    Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom zbog uvoza mobilnih telefona i laptopova, kao i sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa. Osim pomenutih zemalja, imamo i deficit u razmeni sa Nemačkom, Italijom i Madjarskom.

    Prema odsecima Standardne medjunarodne trgovinske klasifikacije (SMTK) u izvozu najveće učešće imali su žitarice i proizvodi od njih sa 654 miliona dolara, električne mašine i aparati – 600 miliona, obojeni metali – 506 miliona, povrće i voće – 401 milion i proizvodi od metala, nigde nepomenuti – 376 miliona.

    Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu su nafta i naftni derivati sa 1,29 milijardi dolara, prirodni gas – 846 miliona, drumska vozila – 711 miliona, električne mašine i aparati – 601 milion i medicinski i farmaceutski proizvodi – 506 miliona.

    Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, učestvuje u ukupnom uvozu sa 7,4 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE