5 GREŠAKA koje dobar lider neće napraviti dvaput

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 GREŠAKA koje dobar lider neće napraviti dvaput

  Pre nego što odlučite da prihvatite ulogu vođe, dvaput razmislite da li to zaista želite. Imate li stvarno stav i emocionalnu inteligenciju da vodite ljude i zajedno s njima ostvarite uspeh?

  Svetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utiče na zaposlene, njihovo zdravlje, klijente i kompaniju. Kako biste dobili jasniju sliku o tome da li ste uspešan vođa, navešćemo 5 GREŠAKA koje odlični lideri nikada neće ponoviti, piše Poslovni puls.

  1. Udaljava se od članova tima

  Velika greška koju će napraviti gotovo svako ko tek postane lider jeste uživanje u novostečenim privilegijama, kao i postupno distanciranje od tima. Ova je klasična pojava kod novopečenih lidera koju ipak nećete uočiti kod onih iskusnijih.

  2. Ima prekomernu kontrolu

  Dobar lider postaće odličan tek kada učini nešto što je potpuno protivno intuiciji: SMANJI KONTROLU. To je vođa koji ima poverenja, sklon je preuzimanju rizika i vrlo je kreativan. Sposoban je da deli svoju moć i smanji kontrolu nad ljudima.

  3. Ne sluša druge aktivno

  Pravi lider ne misli da je on uvek u pravu. Prisutan je kada je to potrebno i bez osuđivanja sluša mišljenja ljudi i njihove strahove, kao i odlične ideje i rešenja koja predlažu.

  4. Dopušta da dođe do nezdravih konflikata

  Prema drevnoj duhovnoj misli, rasprava koja naglo eskalira je poput pukotine u brani; potrebno je zaustaviti njeno širenje pre nego što do kraja pukne i napravi veći problem. To je i osobina dobrih lidera, onih koji imaju dobru intuiciju i uočavaju nastanak rasprava koje mogu postati toksične pa ih na vreme prekidaju.

  5. Nema poverenja u druge

  Vođe koje ljude doživljavaju kao pametna i kreativna bića uvek će verovati u njihove sposobnosti i snagu. Takvi lideri imaju visoko mišljenje o drugima i pokazuju im poštovanje od samog početka. Kada se to dogodi, uzajamno poverenje je zagarantovano, a zaposleni su još više odani i predani svom poslu, ali i šefu.

  Izvor: Poslovni puls

  Foto: Pixels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE