Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

5 metoda pomoću kojih ćete rešiti SVAKI PROBLEM

Da li shvatate da pravite iste greške iznova i iznova? Da li su se neki vaši loši izbori pretvorili u lose navike? Svi se, na kraju krajeva, možemo složiti da postoje stvari koje bispo voleli da promenimo u vezi sa našim akcijama ili okolnostima u kojima smo se našli.

Možda neprestano ulazite u loše veze ili ne možete, a da ne jedete po navici ili uvek kasnite. Možda se vaš auto kvari svake nedelje ili stalno upadate u rasprave sa svekrom i svekrvom. Bez obzira na problem sa kojim ste suočeni,  postoji mnogo načina da se nađe rešenje.

Naši problemi ostaju kada se usresredimo na „lečenje“ simptoma, a ne na eliminisanje pravih uzroka. Zato je uvek važno ići do srca problema. Neke od ovih tehnika (analizi)  vam mogu pomoći da nađete trajnije rešenje problema.

  1. Analiza pet načina

Ovo podrazumeva da pitate sebe „zašto“ pet puta. Počinjete tako što identifikujete problem. „Moja kuća je uvek neuredna“. Onda zapitajte sebe zašto je to tako. Postavljanjem pitanja „zašto“ stvarate „istražni“ lanac koji vam nudi uvid u srž problema.

  1. Pareto analiza

Ovo se nekada označava i kao pravilo „80/20“. Ideja koja se krije iza ovoga je da 20 odsto vaših akcija izaziva 80 odsto rezultata. Obično kada imate neki problem postoji nekoliko većih razloga za to čiji koren može biti u nekoj lošoj navici ili pogrešnom shvatanju.

  1. FMEA analiza

Ova metoda vam može pomoći da analizirate koren vašeg problema, ali i na efektivan način predvideti poteškoće kada hoćete da pokrenete nešto novo.

Počnite tako što ćete utvrditi problem (stvarni ili predviđeni). Onda nabrojite sve stvari koje doprinose neuspehu. Zapitajte se koliko često se neuspeh dešava. Nabrojite akcije koje ste preduzeli da se neuspeh ne dešava. Analizirajte da li su vam ta rešenja upalila i u skladu sa tim postupajte.

  1. Analiza drvo krivice

Ovaj vizuelni model za pristupanje suštini problema je savršen za one kojima je bitno da do detalja otkriju uzroke svojih problema. Da biste koristili ovu analizu potrebno je da ispod problema napravite polja u koja ćete upisati faktore koji vode do vašeg nezadovoljstva.

  1. Analiza trenutne realnosti (CRT)

Kada rešavate nekoliko problema ova metoda može biti efikasan način da razumete šta su pravi problemi i koje su veze među njima.

Na primer, možda ste primetili da je šef stalno ljut na vas, stalno kasnite i često nemate snage na poslu. Stavite sve ovo na dno vašeg drveta i razmislite o mogućim uzrocima za svaki od ovih problema nezavisno i postavite svaki uzrok na posebno mesto na granu tog drveta.

Odvojite vreme da analizirate svaki naveden problem koji ste povezali sa rečenicim „Ako – onda“. „Ako je moj šef ljut na mene, onda je to povezano sa mojim čestim kašnjenjem.“

Koji metod je za vas?

Ako imate dosta informacija vezanih za vaš problem, Pareto i drvo krivice su savršen izbor. Svi modeli su fleksibilni i mogu da se prilagode velikom broju problema, ali je najveći problem što svi zahtevaju dobru samorefleksiju zato se potrudite da sebe dobro sagledate.

Izvor: BIZLife, lifehack.org

Foto: Pixabay

Piše: Ana M.

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE