Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Udruženim berzama lakše do investitora

    Kada bi se srpski NIS, hrvatska INA i slovenačka „Krka“ udružile na zajedničkoj berzi – dnevni prometi mogli bi da se povećaju i do dva puta. Stručnjaci smatraju da je ovo jedan od načina da se aktivnost regionalnih tržišta kapitala osnaži i da se tako privuku ozbiljniji investitori. U Crnoj Gori i BiH poslovanje na berzi je opalo za trećinu u odnosu na prošlu godinu, a kod kod nas je na istorijskom minimumu.

    Sporazum o povezivanju Sarajevske, Banjalučke i Montenegro berze ponovo je otvorio pitanje potencijala malih tržišta kapitala. Za trgovinu preko granice su ranije bila potrebna tri brokera i tri transakcijska računa, a sada, spajanjem ove tri berze, – samo jedan broker i račun.

    – Podaci pokazuju da onom ko je na primer pre pet godina uložio u Crnogorsku berzu 100 evra, danas te kupljene deonice vrede gotovo sedam puta manje, odnosno tek 15 evra – kaže izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović. – Samo u ovoj godini, promet je u odnosu na lane smanjen za trećinu. Mnoge kompanije, čije su akcije u vreme investicionog buma bile veoma tražene, sada su u stečaju. Slično je i u Bosni i Hercegovini.

    Situacija kod nas nije ništa bolja. Akcije „Bambija“ i prodata Paraćinska staklara ove godine su „izvukli“ Beogradsku berzu od katastrofalnog pada prometa. Da nije bilo ovih vanrednih trgovanja, berzanski aktivnost bila bi čak duplo niža nego prošle godine.

    – Sa čisto ekonomskog stanovišta, povezivanje berzi bi bilo jako atraktivno – smatra broker Beogradske berze Nenad Gujadinović. – Sva regionalna tržišta novca imaju ukupan prosečan dnevni promet od oko 10 miliona evra, kada rade odvojeno, što je veoma malo. Zajedno bi mogle da se dupliraju i privuku mnogo jače strane investitore.

    Spajanje berzi, kao posledica kriza svetskog kapitala, već je postalo praksa u svetu, pa je italijanska pripojena londonskoj, a pokušano je i povezivanje njujorškog i frankfurtskog tržišta kapitala.

    Podaci Beogradske berze pokazuju da je indeks od početka godine opao 13 do 14 odsto. Kada se na to doda i pad vrednosti dinara, akcije naglo padaju, a tržište beleži manji promet. Akcije su, tako, jeftinije nego ikada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE