Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Švedska uvozi smeće zbog reciklaže

    U većem delu Švedske nema uopšte smeća, pa je ova zemlja primorana da ga uvozi iz inostranstva kako bi nastavila procese reciklaže kojima proizvodi ogromne količine električne energije i goriva.

    Ova skandinavska zemlja „uvozi“ smeće iz susedne Norveške kako bi nastavila svoj program reciklaže smeća za proizvodnju energije za hiljade domaćinstava u zemlji od oko 9,5 miliona stanovnika, prenosi Anadolija.

    Efikasan sistem za sortiranje otpada i sistem reciklaže je do sada doprineo da samo četiri odsto smeća u zemlji završi na deponijama.

    Švedska već od ranih 1990. primenjuje sveobuhvatan sistem, kroz izmenu zakona, blisku saradnju sa privredom i promenu svesti ljudi kako bi menjali društvo i učinila ga ekološki svesnim.

    Vlasnici fabrika su morali da obrate pažnju na nekoliko kategorija otpada. Postavljene su takse i zabrane na odlaganje smeća na deponije i postavljeni su ciljevi u oblasti reciklaže smeća.

    Kao rezultat toga, danas se, više od 90 odsto smeća koje proizvodu domaćinstva, reciklira i ponovo iskorišćava u proizvodnji električne energije i goriva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE