Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ristić: Uskoro neće biti lista čekanja za operacije na srcu

    Novi vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Srbije (KCS) prof. Miljko Ristić rekao je da će mu prioritet u radu u narednom periodu biti zbrinjavanje urgentnih pacijenata, kao i rešavanje problema lista čekanja pacijenata sa kardiovaskilarnim i malignim oboljenjima.

    On je nakon zvaničnog preuzimanja dužnosti v.d. direktora KCS rekao Tanjugu da se liste čekanja za operacije na srcu sa postojećim kapacitetima mogu eliminisati u narednih nekoliko meseci do godinu dana.

    – Smanjenje liste čekanja za operacije na srcu je svakako prioritet u narednom periodu. To se može organizovati uz mala sredstva, zato sto poznajem kapacite u svim kardiovaskularnim klinikama u Beogradu i u Srbiji i mislim da te liste čekanja možemo eliminisati u narednih par meseci do godinu dana – naglasio je prof. Ristić.

    On je istakao da su u poslednje tri godine u Kliničkom centru Srbije povećani kapaciteti, ali da je broj operacija smanjen za 30 odsto što je nedopustivo.

    – Mi smo napravili veliki broj operacija na srcu u dve operacione sale. U međuvremenu dobili smo još jednu operacionu salu, a u poslednje tri godine broj operacija je smanjen za 30 odsto. Mislim da je to nedopustivo. Država je uložila značajna sredstva u otvaranje treće sale i u nove kadrove, koje mi moramo opravdati većim brojem operacija – naglasio je Ristić.

    Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Srbije ukazao je da će sa direktorima i načelnicima klinika, kojih ima 25 u KCS, napraviti analize dosadašnjeg rada i utvrditi šta će biti prioriteti rada u pojedinim patologijama.

    – Sigurno će liste čekanja za ortopiju, kao i operaciju katarakte biti predmet budućih sastanaka i nadam se da ćemo naći odgovarajuća rešenja i za te pacijente. Mobilisaćemo sve postojeće kapacitete do maksimuma – nastavio je prof. Ristić.

    Upitan ima li dovoljno kardiohirurga i anesteziologa koji će moći da obavljaju operacije na srcu, prof. Ristić je naglasio da je više od dvadeset lekara dobilo uže specijalizacije iz kardiohirurgije, tako da stratistika pokazuje da kadra ima dovoljno.

    Vrhunski hirurzi odlaze u penziju

    Na opasku da je ove godine jedan broj vrhunskih hirurga otišao u penziju, prof Ristić naglašava da postoji adekvatna zamena.

    – Otišla su dvojica profesora iz Kliničkog centra Srbije u penziju, međutim u poslednjih nekoliko godina primili smo sedam, osam mladih hirurga koji su osposobljeni da obavljaju, neću da kažem sve vrste hiruških intervencija, ali veliku većinu – naglasio je prof. Ristić.

    Osim kardiohirurga, Ristićje objasnio da ima dovoljno i kardiologa, ali i radiologa za dijagnostičke procedure.

    – Sa postojećim sastavom radiologa mislim da je moguće zbrinuti sve pacijente koji se vode kao kardiovaskularni – naglasio je Ristić.

    Govoreći o zaposlenima kojih u Kliničkom centru ima oko 8.000, novi direktor je naglasio da će sva prava zaposlenih iz ugovora biti ispoštovana do kraja.

    – Jedna od obaveza uprave i moja u narednom periodu je da ljudima koji rade u Kliničkom centru Srbije omogućimo da sva prava koja imaju kolektivnim ugovorima o radu, ali i samostalnim ugovorima, ispunimo do maksimuma – zaključio je Ristić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE