Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Subvencije agraru neće biti smanjene

    Subvencije agraru neće biti smanjene, ostaće na sadašnjem nivou ili će biti povećane što zavisi od raspoloživih sredstava u budžetu, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević.

    „Imaćemo veliki dijapazon mera i subvencija prema svim segmentima poljoprivrede od voćarstva, stočarstva, povrtarstva, ratarstva… Želimo da proširimo bazu korisnika subvencija i nema više razlika između fizičkih i pravnih lica“, rekao je ministar za Tanjug.

    Knežević je naglasio da je politika subvencija u vrhu prioriteta ministarstva podsetivši na Zakon o podsticajima koji je usvojen na vladi i pušten u proceduru javne rasprave.

    „Očekujemo da u narednih 25 dana svi zainteresovani učestvuju u diskusiji i da pokušamo, ako je potrebno, da taj zakon poboljšamo i da bude u dužem vremenu reper za sve poljoprivredne proizvođače. Taj zakon će biti krovni koji će određivati politiku subvencija u narednim godinama“, poručio je ministar.

    On je napomenuo da su ove godine subvencije agraru malo kasnile jer je zatečena haotična situacija – nerealno planiran budžet za 2012. godinu, ogromna potrošnja u izbornoj godini, dugovi prema proizvođačima mleka kojima subvencije nisu isplaćivane do septembra meseca, isplata podsticaja za 2011.

    „Utvrdili smo dinamiku isplate, sada smo na nivou avgusta i sve obaveze koje imamo prema poljoprivrednicima izmirićemo u ovoj godini“, rekao je Knežević i poručio da će se toga ministarstvo držati u narednom periodu.

    On je mišljenja da će jesenja setva biti obavljena u predviđenom roku, iako je suša koja je pogodila čitavu zemlju nanela mnogo problema paorima.

    Knežević je dodao da je agrarni budžet za 2013. mnogo veći nego što je bio prethodnih godina i iznosiće oko 3,7 odsto ukupnog budžeta da bi u 2014. godini dostigao pet odsto.

    Budžet za 2012. koji je projektovala prethodna vlada bio je, prema oceni ministra, nerealan i „u službi izbora i prikupljanja glasova“.

    „Mi smo razdvojili ekonomske od socijalnih mera i želimo da sve što obećamo poljoprivrednim proizvođačima to i ostvarimo“, ukazao je Knežević i naglasio da za to ima podršku svih članova Vlade Srbije.

    Prema njegovim rečima, investicije su među ključnim stavkama u strategiji poljoprivrede u naredne četiri godine, a o tome svedoči i poseta predstavnika Vlade Srbije Abu Dabiju.

    Navodnjavanje je jedna od najznačajnijih investicija, jer se svaki uložen dinar vraća već u narednoj godini između pola i jednog dinara, dodao je Knežević.

    „Naravno tržište arapskih zemalja je vrlo interesantno za naše proizvode, ali mi još nemamo dovoljno količina kvalitetne robe da bi zadovoljili ta tržišta. U narednom periodu ćemo povećanjem domaće proizvodnje i kvaliteta izaći i na tržišta arapskog sveta i ponuditi proizvede“, smatra on.

    Ocenivši prvih 100 dana rada vlade Knežević je rekao da je „taj period samo jedna prolazna stanica ka ostvarivanju ciljeva zacrtanih na početku“.

    Istakavši da nije bilo vremena na početku mandata vlade za analize već se odmah krenulo na posao i konsolidaciju budžeta i finansija, otpočela je po prvi put ozbiljna i sistematična borba protiv korupcije koji vodi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i postignuti su ozbiljni rezultati.

    Knežević očekuje da će izvršna vlast i u narednom periodu biti vrlo uspešna u svom radu i zbog toga treba očekivati da vlada eliminiše mnoge goruće probleme u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE