Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nastavlja se podrška projektima energetske efikasnosti

    Vlada će nastaviti da podržava projekte energetske efikasnosti, prvenstveno u izgradnji zgrada i zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

    Kako je rekla ministarka energetike Zorana Mihajlović, prilikom puštanja u rad nove kotlarnice i toplovoda u Kliničkom centru Niš u koje je uloženo 4,5 miliona evra, da je nova kotlarnica ekološki i energetski značajna, jer će se njenim korišćenjem smanjiti potrošnja energije za 30 do 50 odsto. Istovremeno doprineće i smanjenju zagadjenja životne sredine, jer će umesto uglja ubuduće da koristi gas, dodala je ministarka. To je veoma značajno ne samo za pacijente i zaposlene, već i za oko 2,5 miliona ljudi koji gravitiraju ka Kliničkom centru Niš, naglasila je Mihajlović.

    Ona je najavila mogućnost da će sličan projekat biti realizovan i u Kliničkom centru Kragujevac.

    Ministarka je istakala da se priprema akcioni plan za energetsku efikasnost koji uskoro treba da bude usvojen, kao i nastavak subvencionisanih kredita za projekte energetske efikasnosti, s obzirom da Srbija troši pet puta više energije po jednici bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na susedne zemlje.

    Prema njenim rečima, radi i na dugoročnim sistemskim merama za modernizaciju toplana koje treba da promene ulazna goriva, mazut i ugalj, u gas ili druge obnovljive izvorne energije.

    „Vlada će maksimalno pomoći toplanama u tom poslu, ali i one moraju da doprinesu tako što će ekonomski bolje da posluju“, naglasila je MIhajlović.

    Direktor Svetske banke za Srbiju Lu Brefor rekao je da je ta banka i ubuduće zainteresovana da investira projekte energetske efikasnosti u Srbiji i da će u sledećoj godini izdvojiti od 60 do 100 miliona evra za projekte u toj oblasti. To je preliminarna cifra, još se razgovara sa predstavnicima Vlade Srbije, objasnio je Brefor i dodao da će biti realizovano nekoliko većih i više manjih poslova koji se odnose na energetsku efikanost.

    V.d. direktora Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović ukazao je na značaj tog projekta i naveo da je u okviru njega 19 objekata Kliničkog centra termoizolovano , obnovljena je kompletna toplotna infrastruktura i ugradjeni su novi toplovodi dužine oko dva kilometra.

    Rekonstrusano je 15 toplotnih podstanica i iz te mreže će se energentima napajati Stomatološki fakultet, Studentska poliklinika, sportski centar Čajir, ali i nove zgrade koje budu gradjene u okviru Kliničkog centra, kazao je Radovanović.

    Sredstva za ovaj projekat obezbedjena su iz kredita Svetske banke za koji je garanciju dala Vlada Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE