Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Po kvalitetu goriva Srbija u društvu evropskih zemalja

    Pokretanjem postrojenja za proizvodnju motornih goriva „euro 5“ kvaliteta u Rafineriji nafte Pančevu učinjen je veliki korak ka unapređenju kvaliteta goriva na tržištu Srbije. Time su se stekli uslovi da sa domaćih benzinskih stanica zauvek nestanu goriva koja ni po čemu ne odgovaraju važećim evropskim standardima, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije pozdravljajući završetak modernizacije rafinerije u Pančevu.

    Nakon povlačenja iz prodaje dizela D2, premijuma BMB 95 i TNG-PBS, već 2013. godine Srbija će se na listi Međunarodnog centra za kvalitet goriva naći u društvu razvijenih zemalja Evrope. Bez obzira na to što se na domaćem tržištu godinama u ponudi nalaze i benzini i dizel gorivo evro kvaliteta, zbog mogućnosti prodaje D2 i BMB 95 Srbija se danas nalazi na 99 odnosno 93 mestu na listi rangiranih 100 zemalja.

    UNKS-a je već preduzeo niz aktivnosti da posle povlačenja iz prodaje dizela D2 i benzina premijum BMB 95, početkom naredne godine upražnjena mesta na utakačkim mestima popuni gorivima dodatno unapređenog kvaliteta.

    Tako će posle mnogo godina, ponuda goriva u Srbiji biti usaglašena sa onom koja je vozačima na raspolaganju u najrazvijenijim zemljama Evrope.

    Inače, modernizacija rafinerije završena je posle nešto više od dve godine što omogućuje NIS-u da zauzme strateški važnu poziciju na regionalnom tržištu i obezbediti energetsku stabilnost zemlje.

    Početak rada obnovljene rafinerije istovremeno je i ispunjenje obaveza koje je kompanija Gaspromnjeft, kao strateški partner, preuzela u skladu s međudržavnim ugovorom o strateškoj saradnji.

    Prema tom ugovoru, u obnavljanje prerađivačkih kapaciteta NIS-a uloženo je više od 540 miliona evra da bi Srbija do kraja 2012. godine dobila modernu rafineriju, osposobljenu za proizvodnju goriva standarda evro-5. Veći deo te sume, 396 miliona evra, uložen je u izgradnju kompleksa hidrokrekinga, a ostatak je usmeren na izgradnju vodoničkog postrojenja u rafineriji, kao i na modernizaciju i izgradnju objekata industrijske infrastrukture fabrike i realizaciju ekoloških projekata.

     
    Jelena Petrović

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE