Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rakočević: Bez čekanja za radioterapiju

    Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju dr Zoran Rakočević rekao je da bi nabavkom neophodne opreme za pet onkoloških centara i organizovanjem rada u dve smene, liste čekanja na radioterapiju trebale da nestanu.

    On je gostujući na RTS-u podsetio da će Ministarstvo zdravlja za nabavku četiri linearna ekceleratora i prateće opreme izdvojiti do kraja godine milijardu dinara, a aparati treba da budu instalirani u centrima već početkom naredne godine.

    „Strategija rada Ministarstva zdravlja vrlo je jasna, moraju se potpuno ukinuti liste čekanja za početak lečenja onkoloških pacijenata u oblasti radioterapije“, naglasio je dr Rakočević.

    On je dodao da je incidenca oboljevanja od malignih bolesti u Srbiji ista kao i u drugim zemljama sličnog ekonomskog statusa i da neka istraživanja pokazuju da je ove godine od malignih bolesti obolelo 37.000 pacijenata.

    „Najvažnije je da se od trenutka uspostavljanja dijagnoze sa lečenjem počne što pre. Na taj način se obezbedjuje da se maligna bolest ili izleči ili pretvori u hroničnu bolest“, rekao je Rakočević.

    On je ukazao da je najefikasniji način borbe sa malignim sprovodjenje preventivnih pregleda.

    Upitan kako komentariše izjavu predsednika Odbora za zdravlje i porodicu da je stanje bolnicama veoma loše, a da direktori ne traže pomoć od države iz straha da ne budu smenjeni, Rakočević je odgovorio da takvog straha kod njega nema, iako je v.d direktor već dve godine.

    „Naprotiv, nikada nismo imali problem da se obratimo nadležnoj instituciji. Ministarstvo zdravlja je uvek efikasno reagovala i u najkraćem mogućem roku su rešavani problemi“, rekao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE