Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    The Economist: Francuska je tempirana bomba

    Londonski nedeljnik The Economist je najnovijem broju nazvao Francusku „tempiranom bombom u srcu Evrope“.

    „Kriza bi mogla da pogodi Francusku već sledeće godine“, upozorio je ugledni konzervativni magazin, uz podnaslov „Razlozi da Francuska postane najveća pretnja jedinstvenoj evropskoj valuti“, prenela je francuska novinska agencija AP.

    The Economist okrivljuje francuskog predsednika Fransou Olanda i premijera Žan-Marka Eroa za odlaganje ključnih reformi, navodeći da „ni Oland ni Ero izgleda nisu dovoljno hrabri lideri da bi nametnuli reforme uprkos opštem protivljenju“.

    Ipak, izgleda da nova socijalistička vlast u Francuskoj razume koliko je ozbiljna ekonomska situacija u Evropi i koliko su potrebne reforme koje će privredi dozvoliti da bude konkurentnija na globalnom nivou, takođe piše list, izražavajući, međutim, zabrinutost da su „te nedavne promene zakasnele i nedovoljne“.

    Duga lista francuskih problema uključuje ekonomiju u stagnaciji, visoku nezaposlenost, ogroman trgovinski deficit i javni sektor koji obuhvata gotovo 57 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je „najveći nivo u evrozoni“, upozorava list.

    Poslovna atmosfera se, kako navodi The Economist, pogoršala nakon „niza levičarskih mera, uključujući porez na najviše dohotke od 75 odsto, uvećane poreze za kompanije, kao i delimično sniženje prethodno podignute starosne granice za odlazak u penziju“.

    Istovremeno, „ni elita ni glasači nisu još spremni da prebace veći suverenitet (na institucije Evropske unije), kao što nisu spremni ni na duboke strukturne reforme“, ocenio je nedeljnik.

    Iako Oland pokreće mere koje njegovu zemlju treba da učine konkurentnijom, „Francuska gađa u pokretnu metu, jer sve zemlje evrozone sprovode strukturne reforme, i to uglavnom brže i obimnije od Francuske“, navodi list.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE