Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gde su najskuplje ulice na svetu?

    Ulica Kozvej bej (Causeway Bay) u Hongkongu je postala najskuplja trgovačka četvrt u svetu, prestigavši njujoršku Petu aveniju.

    Kvadratni metar prodajnog prostora u Kozvej beju zakupci plaćaju 22.307 evra godišnje, objavila je jedna od najvećih svetskih firmi za promet nekretnina „Cushman and Wakefield“.

    Privlačnost najboljih šoping destinacija raste i to ne menja ni globalno usporavanje privrede. U Kozvej beju je najamnina za prvoklasni prostor poskupela 35 odsto na godišnjem nivou, a u Parizu, na Jelisejskim poljima za 30 odsto.

    Na drugom mestu po skupoći je Peta avenija u Njujorku, sa godišnjom najamninom od 21.204 evra po kvadratu, 11 odsto većom nego pre godinu dana. Slede Jelisejska polja sa više nego dvostruko nižom cenom godišnjeg zakupa od 9.573 evra po kvadratu, prenosi agencija ČTK.

    Na četvrtom i petom mestu su tokijska Ginza i sidnejski Pit strit mal, sa cenom od 8.962, odnosno 8.077 evra, koje su iste kao i pre godinu dana. Od šestog do osmog mesta su opet evropske ulice – londonski Nju bond strit, gde za jedan kvadratni metar trgovci treba da izdvoje 7.942 evra godišnje, tri odsto više nego lane, ciriški Banhofštrase, gde je kvadrat poskupeo devet odsto, na 7.243 evra i Via Montenapoleone u Milanu, sa cenom kvadrata od 7.000 evra i rastom od tri odsto.

    Sledi Mjeongdong u južnokorejskoj prestonici Seulu, sa zakupom od 5.822 evra po kvadratu, što je 16 odsto više nego pre godinu dana.

    Na desetom mestu je Minhen i Kaufingerštrase, gde je godišnji zakup prodajnog prostora 4.200 evra po kvadratu, šest odsto više nego lane.

    Prag je na 27. mestu sa ulicama Na Pršikopje i Vaclavske namnjesti i najamninom od 2.100 evra, tri odsto većom nego prošle godine.

    Na 41. mestu je budimpeštanska Vaci ulica, gde je zakup pojeftinio deset odsto, na 1.080 evra po kvadratnom metru. Prema podacima firme “ Cushman and Wakefield “ za Evropu, Bliski Istok i Afriku, cene zakupa su u proseku porasle za 1,7 odsto za godinu dana od juna prošle, do juna ove godine usled povećane tražnje medjunarodnih modnih brendova i proizvodjača luksuzne robe.

    Najamnine su u 25 od 31 praćene evropske trgovačke ulice povećane, dok su primetno manje u zemljama najviše pogodjenim krizom, kao što su Grčka (17,1), Irska (15,1), Mađarska (13,3) ili su, zbog povećanne ponude prodajnog prostora, što je slučaj sa Bugarskom, cene pale 7,7 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE