Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vitamin D može da spreči multiple sklerozu

    Dopunski vitamin D davan trudnicama u hladnijim zemljama s manje svetlosti može da spreči pojavu multiple skleroze kod njihovih potomaka, utvrdio je tim stručnjaka sa londonskog Univerziteta Kvin Meri.

    Ovim se potkrepljuju neki dosadašnji nalazi koji su povezivali nizak nivo vitamina D u organizmu sa dotičnom bolešću, u kojoj imunološki sistem pacijenta napada sopstvene nervne ćelije, prenosi AFP.

    Istraživanjem slučajeva preko 150.000 obolelih od multiple skleroze u više zemalja na severnoj hemisferi, koji su rođeni iznad 52 stepena geografske širine, utvrđeno je da su pod najvećim rizikom od te bolesti oni rođeni u aprilu, mesecu kojem prethodi dug period bez sunca, a pod najmanjim rizikom oni rođeni u novembru.

    Za rizik da se oboli od multiple skleroze je veoma bitno to koliko je majka u trudnoći bila izložena ultravioletnom zračenju, odnosno koliki je bio nivo vitamina D u njenom organizmu, zaključak je britanskog tima.

    U Britaniji od multiple skleroze boluje oko 100.000, a u SAD oko 400.000 osoba. Ova bolest, za koju ne postoji lek, utiče na vid, kretanje, ravnotežu, osećaje, kontrolu bešike, a ponekad i na pamćenje i mišljenje.

    Koautor studije Sriram Ramagopalan ističe da je nužno da trudnice iz severnijih područja (severnih delova Britanije, skandinavskih zemalja, većeg dela Rusije i Kanade itd.) u svakom trenutku imaju normalan nivo vitamina D u krvi, zbog čega bi trebalo da ga uzimaju kao dijetetski dodatak, u vidu nekoliko hiljada IU (međunarodnih jedinica) vitamina D3.

    Vitamin D, koji se proizvodi u organizmu pri izlaganju sunčevom svetlu, a ima ga i u nekim vrstama hrane, je od značaja za zdrave kosti.

    Poslednjih godina se istražuje i eventualna veza između povećanog smrtnog rizika od srca, raka i nekih drugih bolesti i manjka vitamina D u organizmu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE