Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zvučna mapa Dorćola krenula sa radom

    Projekat koji je početkom ove godine pokrenulo Udruženje građana „Tačka komunikacije“ od danas je dostupan za javnost na adresi www.zvucnamapadorcola.rs.

    Proces istraživanja, zvučnog i fotografskog dokumentovanja koji još uvek traje u interakciji sa lokalnom zajednicom rezultirao je kreiranjem početnih petnaest tačaka koje se danas nalaze na sajtu. Ekipa „Mape“ će u narednom periodu nastaviti da objavljuje nove priče i zabeležene atmosfere kojih je do sada prikupljeno preko trideset.

    Početak rada sajta biće obeležen 19. novembra dorćolskom šetnjom i promotivnim događajem u Domu omladine Beograda. Od tog datuma za sve korisnike biće dostupna i aplikacija za android uređaje.

    Ideja „Zvučne mape Doćola“ je kreiranje sajta i aplikacije za smart uređaje putem kojih će posetioci ili stanovnici zajednice moći da čuju najzanimljivije priče o jednom gradskom naselju. Sve priče su isključivo saznanja i iskustva ljudi koji ovde žive ili rade o stvarima od opšteg, lokalnog ili čak samo ličnog značaja. Na taj način ispituje se ličan odnos prema istoriji i savremenom okruženju, ali istovremeno, ovo je pokušaj da se očuvanjem tradicije pripovedanja zabeleži i na mlađe generacije prenese znanje o ljudima, događajima i mestima koja čine kulturno nasleđe jedne gradske celine kakva je ova.

    Postojanje ovakve mape daje mogućnost svim stanovnicima Dorćola da njihov doživljaj bude deo šire kulture sećanja koja nudi sasvim novi pogled na okruženje kako za domaćine, tako i za domaće i strane posetioce Beograda.

    Kako bi se sačuvala autentičnost jezika, sve priče dostupne su na engleskom jeziku u vidu transkripta, a ono što ovakav „vodič“ čini posebnim jeste verodostojna atmosfera u kojoj su priče ispričane, a koja često uvodi sasvim novu dimenziju u sadržaj.

    Svi zainteresovani imaju mogućnost da se na različite načine uključe u građenje mape i tako doprinesu daljem razvoju ideje.

    Pozitivne reakcije na projekat, pre svih, imali su stanovnici Dorćola, što je autorima bio podsticaj da se odluče da ovu ideju prošire i na druga gradska naselja. Iz tog razloga, početkom godine u fokusu istraživanja naći će se tako nove priče o ljudima, mestima i događajima još jedne lokalne zajednice.

    Realizaciju prvog vodiča ove vrste u našoj zemlji na različite načine, za sada, podržali su i pomogli: Ministarstvo kulture i informisanja, Telenor fondacija, UK „Parobrod“, Kancelarija za mlade Opštine Stari grad, Turistička organizacija Beograda, projekat „Umrežavanje“ i mnogi drugi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE