Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Antibiotici u trudnoći povećavaju rizik od astme kod dece

    Deca čije su majke uzimale antibiotike tokom trudnoće, pod nešto su većim rizikom da obole od astme, ukazuje danska studija.

    To bi mogla da bude još jedna potvrda teorije da antibiotici mogu da poremete ravnotežu tzv. „prijateljskih bakterija“, koje normalno obitavaju u organizmu, što se prenosi s majke na dete i ometa razvoj njegovog imunološkog sistema, prenosi Reuters.

    Jedna ranija studija je, inače, ukazala da davanje antibiotika sasvim maloj deci povećava rizik da obole od astme, ali su neka kasnija istraživanja to opovrgla.

    Analizirajući slučajeve više od 30.000 danske dece rođene između 1997. i 2003, vođa istraživanja Hans Bisgard sa Kopenhagenskog univerziteta i njegove kolege su utvrdili da su ona deca čije su majke tokom trudnoće uzimale antibiotik, pod 17 odsto povećanim rizikom da do pete godine budu hospitalizovana zbog astme.

    Kod dece koja su i inače bila pod većim rizikom od astme, jer su im majke bolovale od te bolesti, rizik zbog uzimanja antibiotika od strane majke tokom trećeg tromesečja trudnoće je bio čak dvostruko veći.

    Stručnjaci ipak napominju da ovi rezultati ne znače da trudnice ne treba da uzimaju antibiotike u slučaju prave potrebe jer ima infekcija koje su izuzetno opasne za fetus.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE