Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obezbeđeno skoro 300.000 vakcina protiv gripa

    Institut za javno zdravlje Srbije je napravio plan raspodele za 297.157 doza vakcine protiv gripa za sezonu 2012/2013 godine i vakcinacija može da počne, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

    Nakon distribucije koju je sproveo Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, vakcinacija protiv gripa „može da otpočne na svim nadležnim vakcinalnim punktovima“.

    Ova vakcina, pored tipa „AH1N1“ virusa gripa, sadrži i tipove „AH3N2“ i „B“ virusa gripa, navodi se u saopštenju i dodaje da vakcina koja je dostupna u domovima zdravlja je „inaktivisana, split vakcina, proizvođača „Sanofi Pastera“.

    Ministarstvo zdravlje pozvalo je građane, a posebno one koji pripadaju visoko rizičnim grupama da se vakcinišu protiv gripa, jer je to u interesu pre svega očuvanja sopstvenog zdravlja, a indirektno i članova svojih porodica i kolektiva.

    Vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema i metaboličkim poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom… Pored navedenih vakcinacijom je potrebno obuhvatiti osobe „smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost“. Preporučuje se i primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod osoba zaposlenih u javnim službama koje su u riziku, dodaje se u saopštenju.

    Imajući u vidu podatke dobijene nakon analize pandemije gripa „AH1N1“ sezonska trovalentna vakcina se preporučuje „svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje“.

    Vreme za sticanje imuniteta je „dve do tri sedmice nakon davanja vakcine“, a s obzirom na različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama „potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE