Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Udruženje privatnika traži ukidanje Lekarske komore

    Udruženje „Privatni lekari Srbije“, na čijem je čelu dr Višeslav Hadži-Tanović predložilo je da se vođenje registra lekara prevede na Srpsko lekarsko društvo, a da se Lekarska komora Srbije (LKS) ukine.

    U saopštenju poslatom Ministarstvu zdravlja u kojem se traži sastanak sa ministarkom Slavicom Đukić-Dejanović, zahteva se uvođenje privremenih mera, suspenzija javnih ovlašćenja i blokiranje sredstava Lekarske komore Srbije.

    Postavljajući pitanja „gde je 25 miliona evra od lekarskih članarina“ i koliko je direktorka Komore dr Tatjana Radosavljević potrošila na putovanja, u saopštenju se traži blokiranje sredstava „jer je najavljena kupovina poslovnog prostora u vrednosti od oko dva miliona evra“. Ministarka zdravlja se obaveštava i da je došlo do falsifikovanja prilikom poslednjih izbora za Skupštinu komore i da je izlaznost bila veoma mala: manja od jedan odsto za privatne doktore, odnosno ispod tri odsto za one koji rade u državnim ustanovama. „Privatni lekari su odmah po falsifikovanju odluka prve skupštine povukli svoje delegate, a kasnije zbog svega navedenog i delegati Vojvodine su napustili Skupštinu i ne učestvuju u njenom radu, niti u ostalim organima Komore, što je dovoljan razlog za suspenziju LKS“, navodi se u saopštenju.

    Dr Tatjana Radosavljević kaže da nije tačno da su privatni lekari istupili iz Komore i da ne učestvuju u njenom radu, a da isto važi i za članove iz Regionalne komore Vojvodine koji su takođe vrlo aktivni u radu LKS. Ona dodaje da je predsednica upravnog odbora iz redova privatnih lekara kao i da su njih više od 3.000 članovi LKS.

    – Na našem sajtu možete videti sve finansijske izveštaje od 2007. do 2011. godine, zajedno sa mišljenjem nezavisnog revizora koji govore o stanju novca u LKS. To je javni dokument i mi smo ga svake godine uredno predavali Ministarstvu finansija, odnosno Narodnoj banci Srbije. Što se tiče navodnih putovanja na neke turističke destinacije ne znam o čemu govore, o tome se uredno podnosi jednom godišnje u februaru izveštaj Skupštini LKS, a što se tiče kupovine prostora – LKS je dobila od nadležnih ministarstava dokaz da može da bude titular prostora. Napravili smo računicu i videli koliko nas koštaju zakupi svih sala za sastanke, za edukaciju koju besplatno dajemo doktorima, pa kad smo sve to presabrali i videli finansijsku situaciju došli smo do toga da je potrebno da se kupi sopstveni prostor – kaže dr Tatjana Radosavljević.

    Ona još dodaje da se članovi Skupštine komore biraju na neposrednim izborima, sličnim onim državnim, da su oni održani pre dve godine, da ih je posmatrao Cesid, a da zatim Skupština bira predsednika Komore i da Ministarstvo zdravlja nema nikakve veze s tim.

    U Regionalnoj lekarskoj komori Vojvodine objašnjavaju da njihovi delegati jesu istupili iz Skupštine LKS prošle godine, ali da sada učestvuju u njenom radu. Dr Zoran Bulatović, predsednik Izvršnog odbora Regionalne lekarske komore Vojvodine, kaže da je odluka o istupanju iz Skupštine doneta jer su se suprotstavili izglasavanju Statuta LKS koji je, kako ističe, u određenim segmentima suprotan zakonu.

    – Činjenica je da naši predstavnici od decembra prošle godine ne učestvuju u radu Upravnog odbora jer ga smatramo nelegitimnim zbog načina na koji je donet Statut. Takođe, skupština regionalne komore tražila je pre više od godinu dana ostavku predsednika Upravnog odbora LKS, raskid ugovora sa pravnim zastupnikom komore i raskid ugovora sa revizorskom kućom koja radi za komoru. Pošto ostavka nije usledila, Skupština je krenula u postupak opoziva direktora LKS o čemu je obavešteno i Ministarstvo zdravlja – rekao je dr Bulatović.

    U Vojvodini žele bolju LKS

    Dr Zoran Bulatović, predsednik Izvršnog odbora Regionalne lekarske komore Vojvodine, ističe da regionalna komora ne podržava ukidanje Lekarske komore Srbije, da nisu istupili iz nje, već da, naprotiv, pokušavaju da je spasu i održe kako bi bolje funkcionisala. „Mišljenja smo da ovo ne treba da bude afera u javnosti, ali evo sticajem okolnosti kolege iz privatne prakse su poslale dopis i smatraju da o tome treba da se sazna sve i što više“, kaže dr Bulatović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE