Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prednosti presađivanja kostnog tkiva

    Prvi put u Srbiji tim niških lekara i inženjera napravio je trodimenzionalnu matricu kostnog tkiva koju je naselio matičnim ćelijama. Ona će biti eksperimentalno ugrađena u životinjski organizam, a rezultati bi trebalo da pokažu prednost transplantacije kostnog tkiva.

    U Kliničkom Centru Niš već pet godina postoji banka kostiju u kojoj se čuva materijal za tranplantaciju kojim se koriguju koštani deformiteti.

    U specijalnom frižideru, duboko zamrznuti, čuvaju se delovi zgloba kukova koji se odstranjuju pacijentima pri ugradnji endoproteze. Temperatura od minus 80 stepeni, omogućava korišćenje tkiva za tranplanatciju, nekoliko meseci posle uzimanja materijala.

    Glavna instrumentarka Klinike za ortopediju Zorica Stojiljković kaže da je zahvaljujući banci kostiju pacijentu iz okoline Merošine nedostatak dela butne kosti dopunjen transplantiranim tkivom. Pacijentu se mišić razvija, hoda i mišići mu se ne koče.

    Potencijalni donor kostnog tkiva, čije se zdravlje proverava dva puta za četiri meseca, ne sme biti zaražen virusima, posebno HIV-om i hepatitisom. Tranplantacijom se zamenjuju odstranjeni delovi kostiju kod obolelih od benignih tumora, otvorenih preloma ili zamene razlabavljenih proteza kuka.

    Direktor Ortopedije KC Niš dr Milorad Mitković kaže da se transplantacija kostnog tkiva razlikuje od transplantacije ostalih tkiva.

    „Kostno tkivo ne može da opstane mnogo vremena na mestu gde smo izvršili transplantaciju jer postoje ćelije koje razaraju jedno to tkivo“, objašnjava dr Mitković.

    Zato traplantiranu kost organizam najčešće koristi samo kao osnovu za izgradnju nove kosti.

    Prednosti presađivanja kostnog tkiva ortoped Ivan Micić video je na usavršavanju u Južnoj Koreji, u kojoj je, kaže, savest ljudi jača od vere, pa se transplanatcija kostiju sa kadavera odavno koristi.

    „Sama hirurgija transplantacije sa kadavera, ili sa živog donora, koštanog ili tetivnog mišićnog tkiva, predstavlja novu revouliciju u hirurgiji i ortopediji“, rekao je dr Micić.

    Iako godišnje u Nišu 500 pacijenata operiše kukove, samo je petina, zbog specifičnih parametara, donor kostnog tkiva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE