Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    O kupoprodaji šećerane „Hellenic Sugar“ po službenoj dužnosti

    Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je objavila da je nastavila postupak o zahtevu kompanije Sunoko iz Novog Sada za preuzimanje grčkog Hellenic Sugar-a, ali će odlučiti po službenoj dužnosti, a ne po skraćenom postupku – kako je traženo.

    Sunoko koji je u sastavu MK Komerca, učestvuje na drugom tenderu za prodaju 82,33 odsto kapitala Hellenic Sugar-a, jedine šećerane u Grčkoj.

    U toku prvog tendera za Hellenic Sugar, Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je zabranila njeno pripajanje šećerani Sunoko, ali je Upravni sud poništio tu odluku. Sunoko je, posle odluke Upravnog suda, povukao raniji zahtev za odobrenje kupovine grčke šećerane i podneo novi zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije.

    U vlasništvu Hellenic Sugar-a su dve šećerane u Srbiji: Fabrika šećera Crvenka i Fabrika šećera Šajkaška u Žablju.

    Kompanija Sunoko, najveći proizvođač i izvoznik šećera u Srbiji, poseduje šećerane u Vrbasu, Pećincima, Kovačici i Baču.

    Komisija je u obrazloženju odluke da po službenoj dužnosti odlučuje o zahtevu kompanije Sunoko navela da je sada tržište šećera u Srbiji „oligopol“ jer postoje tri jaka učesnika – Sunoko, Hellenic Sugar i Fabrika šećera u Senti, a ukoliko bi Sunoko preuzeo Helenik šugar tržište bi postalo „klasični dipol“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE