Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deficitarnih preparata još nema u apotekama

    Ni posle poskupljenja lekova, u proseku za 6,42 odsto, u apoteke nisu stigli preparati koji su već duže deficitarni. Najviše medikamenata nedostaje iz tri grupe: za kardiovaskularne bolesti, astmu i dijabetes.

    Apotekari nemaju informaciju kada bi deficitarni lekovi mogli da se pojave u rafovima, ali kažu da se pacijenti sve ređe, naročito posle poskupljenja, odlučuju da sami kupe terapiju. Čak i kada zamena ili propisani lek, ali u drugoj dozi od one koju je naznačio lekar, košta svega 40 dinara više nego što bi dali za participaciju kada bi našli lek na recept. To je slučaj, recimo, s nekim oralnim antidijabeticima.

    S druge strane, pacijenti se, osim na nestašicu, žale i na neujednačene cenovnike. A, zašto se jedan isti lek u pojedinim apotekama još prodaje po staroj ceni, iako se Uredba o maksimalno odobrenim cenama lekova zvanično primenjuje od 21. novembra, a u drugima po novoj, u nekim slučajevima i duplo višoj ceni, ne znaju ni apotekari.

    – Izgleda da sve zavisi od toga ko je od kojeg dobavljača nabavio lek – kaže za Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine Saveza privatnih apoteka. – Iako smo svi tražili da cena jednog leka bude ista i u Beogradu, i u Vladičnom Hanu, sada se dešava da pacijent kupi lek po novoj ceni, a kada u drugoj apoteci vidi da je tamo jeftiniji, ljuti se na apotekare.

    Prema Uredbi koju je usvojila Vlada, oko 4.500 lekova za humanu upotrebu poskupelo je za 14,27 odsto po osnovu kursne razlike, jer je stari kurs od 99,27 dinara koji je važio od maja prošle godine, zamenjen novim od 113,47 dinara za evro. Ali, su, istovremeno, zbog „pada“ cena u zemljama u okruženju, lekovi, u globalu, na našem tržištu pojeftinili za 6,75 odsto. To je, međutim, samo „prosek“, dok su pojedinačno neki lekovi poskupeli za 50 dinara, a neki – duplo.

    – „Kontrolok“ za želudac, u dozi od 20 miligrama, prema Uredbi Vlade sa 289 dinara poskupeo je na 498, a onaj u jačoj dozi sa 394 na 835 dinara – kažu u beogradskoj apoteci „Kamilica“. – Taj lek, međutim, sad u praksi ima dvojnu cenu, jer ga pojedini uvoznici i dalje nabavljaju po staroj.

    Mr Milana Dučić, iz Apotekarske ustanove „Beograd“, kaže da je bilo nerealno očekivati da će se lekovi, koji su mesec dana ili duže deficitarni, pojave u apotekama zajedno s novim cenovnicima:

    – I dalje nema „aminofilina“ i „durofilina“, koje koriste astmatičari. Nedostaje „lopion“ za kardiovaskularne pacijente, zatim „daonil“, koji koriste pacijenti s dijabetesom. Nema ni „gluformina“ od 1.000, ali ima u drugim jačinama. Deficitarna je gotovo čitava paleta „Jugoremedije“, ali i mnogi preparati iz „Galenike“. Tako, recimo, nema „Galenikine“ masti „sinoderm n“, ali ima „sinoderma“. „Brufen“ sirupa sada ima, ali nema „brufena“ u tabletama, pa pacijenti uglavnom uzimaju paralelu – „rapidol“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE