Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Optimizam u vezi s dogovorom o proračunu u SAD-u podigao cene nafte

    Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte optimističnim očekivanjima da će američki zakonodavci postići dogovor o rešenju fiskalnih problema a oslonac im pružaju i napetosti na Bliskom istoku koje pojačavaju zabrinutost za snabdevanje.

    Na londonskom je tržištu cena barela sirove nafte porasla za dolar, na 110,51 dolar. Na američkom tržištu barel se prodavao po 96 centi višoj ceni, od 87,45 dolara.

    Raspoloženje na tržištima poboljšala su očekivanja da bi američki zakonodavci ipak mogli postići dogovor kojim bi se otklonila pretnja fiskalne krize, nakon što je predsednik Barak Obama iskazao optimizam izjavom da bi razgovori mogli biti zaključeni pre Božića.

    Izostanak dogovora o deficitu i dugu aktivirao bi automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje, što bi najveću svetsku privredu i najvećeg potrošača nafte u svetu moglo lišiti 600 milijardi dolara podsticaja i gurnuti ga na rub nove recesije.

    Dodatni oslonac cenama nafte bio je strah od eskalacije nasilja u Egiptu i zabrinutost zbog širenja napetosti po celom Bliskom istoku, što bi moglo poremetiti snabdevanje iz te naftom bogate regije.

    Pad američkih zaliha sirove nafte u prošloj nedelji za 347 hiljada barela takođe je pojačao optimistično raspoloženje, budući da su analitičari koje je anketirao Reuters u proseku očekivali njihov rast za 300 hiljada barela.

    Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je cena barela njene nafte u sredu iznosila 106,99 dolara, što znači da je bila 1,08 dolara niža nego dan ranije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE