Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obeležava se Svetski dan borbe protiv side

    Srbija je Svetski dan borbe protiv side, koji se danas obeležava, dočekala sa 1.600 zaraženih HIV-om, od kojih su 1.000 na antiretrovirusnoj terapiji.

    Samo u ovoj godini do kraja oktobra registrovano je 95 osoba zaraženih HIV-om, kod 26 zaraženih osoba dijagnostikovana je sida, dok je 11 osoba umrlo od ove bolesti.

    Prema izveštaju Zajedničkog programa Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS, u svetu danas sa HIV-om živi oko 34 miliona ljudi i oko polovina ne zna za svoj HIV status. U izveštaju se navodi da je u nerazvijenim zemljama smanjena stopa novih HIV infekcija za 25 odsto, ali da je i dalje veoma visoka. Samo u prošloj godini u svetu je registrovano 2,5 miliona inficiranih.

    Izveštaj je pokazao da je među novoinficiranima najviše seksualnih radnika, muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcem i intravenskih korisnika droge.

    Povodom 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS, u Srbiji se organizuje niz manifestacija i besplatnih testiranja. „Karavan testiranja“ krenuo je još 23. novembra po najvećim gradovima u Srbiji i akcija će trajati do 11. decembra.

    Svi zainteresovani građani u Valjevu, Šapcu, Kragujevcu, Subotici, Valjevu, Boljevcima i Nišu močiće da dobiju besplatbne savete i da se testiraju na HIV u kombiju, mobilnim medicinskim jedinicama, koji će biti postavljeni u centralnim ulicama u ovim gradovima.

    U mobilnim jedinicama sutra, 2. decembra, mogu se testirati i dobiti savete građani Sremske Mitrovice i Rume, dok je 3. decembar rezervisan za građane Vrbasa, Bujanovca i Bora.

    Karavan će u Kladovu biti 4. decembra, u Knjaževcu 5. decembra, Koceljevi i Topoli 7. decembra, a akcija se završava 11. decembra u Paraćinu.

    Iz Ministarstva zdravlja podsećaju da se tokom cele godine besplatno i anonimno savetovanje i testiranje mogu obaviti u svim zavodima i institutima za javno zdravlje u Srbiji, zatim u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata, kao i Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE