Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gorivo jeftinije i u maloprodaji

    Veleprodajne cene derivata u poslednjih mesec dana u Srbiji su niže za oko šest dinara po litru, što se odrazilo i na pojeftinjenje u maloprodaji.

    Naftna industrija Srbije (NIS) od završetka modernizacije rafinerije u Pančevu snižava veleprodajne cene derivata, pa se to odražava i na cene na pumpama naftnih kompanija koje se snabdevaju kod NIS-a, istakao je predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Bora Tatić.

    „Pratimo sniženje cena u veleprodaji kod NIS-a“, rekao je Tatić i naveo da su cene evrodizela i benzina evropskog kvaliteta na pumpama tog udruženja otprilike izjednačene i iznose oko 160 dinara po litru.

    U NIS-u napominju da su i danas u veleprodaji snizili cene dizela D-2 za dinar, a juče je u veleprodaji pojeftinio D-2 za pola dinara, a evrodizel za dinar i dodaju da su ti derivati juče pojeftinili i u maloprodaji za dinar.

    Tatić je ocenio da se ušlo u „mirniji period“ na cenovnom tržištu naftnih derivata i da ne očekuje neke veće promene cena do Nove godine, ali i napomenuo da će to najviše zavisiti od kretanja nafte na svetskom tržištu. On je predložio da bi za povećanje prometa naftnih derivata bilo značajno da se ukine PDV za strane tranzitere kroz Srbiju.

    To je uobičajena praksa u mnogim evropskim zemljama, rekao je Tatić i naveo da PDV iznosi oko 20 odsto cena derivata, ali da bi se povraćaj tog poreza za strane tranzitere svima isplatio, jer oni sada uglavnom kada prolaze kroz Srbiju izbegavaju da toče gorivo kod nas, pošto nemaju tu povlasticu. Time bi se povećao promet goriva, što bi bilo značajno za naftne kompanije, ali bi i država zbog povećanog prometa imala veći priliv sredstava po osnovu akciza, dodao je Tatić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE