Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Magnetna rezonanca nije uvek najbolji izbor

    Predoperativno korišćenje magnetne rezonance (MR) kod žena kojima je već postavljena dijagnoza raka dojke može više da šteti nego da koristi.

    MR daje znatno jasniju sliku nego rentgenski snimak ili ultrazvuk i preporučuje se radi ranog otkrivanja tumora kod žena koje su pod povećanim rizikom od raka dojke, izveštava Reuters.

    Rutinska primena ove tehnike pre operacije, međutim, ima za posledicu češće odstranjivanje cele dojke nego što bi inače bio slučaj, a da od toga nema nikakve koristi.

    Stručnjaci njujorškog Memorijalnog centra za rak Sloun-Ketering su, naime, na uzorku od 300 pacijentkinja utvrdili da je kod 26 odsto onih koje su imale predoperativni MR, dojka u potpunosti odstranjena, dok je to učinjeno u samo 18 odsto slučajeva u kojima nije primenjena magnetna rezonanca pre hirurškog zahvata.

    Pritom se ispostavilo da one pacijentkinje koje su bile podvrgnute magnetnoj rezonanci pre prve operacije, nisu bile pod ništa manjim rizikom od naknadne intervencije kojom je odstranjivano zaostalo kancerozno tkivo, nego one koje nisu prošle MR, ističe vođa istraživanja Monika Morou.

    Ovim istraživanjem nije razmatran dugoročan ishod lečenja pacijentkinja koje su podvrgnute MR-u i onih koje nisu, kao ni svrsishodnost primene MR-a za proveru eventualne zahvaćenosti i druge dojke, niti su njime obuhvaćene pacijentkinje pod genetski većim rizikom od raka dojke.

    Tim sa Sloun-Keteringa zaključuje da MR treba da se primeni u samo manjem broju slučajeva raka dojke, dok kod većine pacijentkinja nije svrsishodan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE